Студът напомни на Европа за важността на руския газ

Държавните оператори изпомпват все повече гориво от подземните си хранилища и тази ситуация е в интерес на „Газпром“

Студът напомни на Европа за важността на руския газ

Снимка: Pixabay

1392 ~ 2 мин. четене

Поради необичайно студеното време Европа увеличава потреблението си на природен газ. Ниските температури през нощта принуждават европейските компании бързо да изпомпват гориво от хранилищата, които са пълни на по-малко от 43% - под средното ниво от 2015 г., съобщава Gas Infrastructure Europe (GIE). И тази ситуация отговаря на интересите на „Газпром“, казват експерти пред руски медии.

Студеният фронт, който покри континента, доведе до това, че в Германия запасите от газ паднаха до 34.17%, в Австрия - до 45.28% от общия обем на резервоарите. В Украйна и Полша тези показатели са съответно 52 и 48.64%, във Франция и Чехия - около 30 и 41%. От 8 февруари Европа изпомпва 1 млрд. куб. м газ на ден от съоръженията за съхранение, а тази скорост подкопава енергийната стабилност.

Разбира се, настоящото студено време е коз в ръцете на „Газпром“, казва Артем Деев, ръководител на аналитичния отдел в AMarkets. Преди година, спомня си той, ситуацията беше съвсем различна - в резултат на топла зима подземните хранилища бяха запълнени, а степента на потребление се сви. Това доведе до намаляване на цените на газа при най-големите хъбове в Европа и косвено повлия на ценовата политика на руската компания след това.

Настоящата необичайно сурова зима в ЕС засилва позицията на Москва: европейците започват да осъзнават, че само магистралните тръбопроводи, включително „Северния поток 2“, могат да осигурят наистина стабилни доставки на газ. Времето не е в състояние да попречи на това. Според "Газпром" от началото на годината европейските страни значително са увеличили своите покупки на руски газ: Германия - с 35.5%, Франция - с 43.7%, Полша - с 63.7%, Италия - със 112.7%.

Тази зима Европа, която разчиташе на декарбонизацията на икономиката, усети своята уязвимост, отбелязва Деев. Факт е, казва експертът, че при настоящата слана и количеството сняг вятърните инсталации не осигуряват необходимото количество енергия. А някои дори замръзват, покриват се с лед, което е заплаха от аварии и прекъсване на електрозахранването в Европейския съюз. Междувременно в края на 2020 г. делът на енергията, получена на континента от възобновяеми източници (ВЕИ), за първи път надхвърля дела на производството от традиционни суровини - въглища, нефт и газ.

Изглежда, че европейците са убедени, че метеорологичните катаклизми не им позволяват да минат без руски газ дори в условията на бързото развитие на възобновяемите енергийни източници, съгласен е инвестиционният стратег на управляващата компания "Арикапитал" Сергей Суверов.

В същото време има многократен ръст на доставките на втечнен природен газ от Съединените щати до европейския регион. Според Bloomberg през февруари се очаква да пристигнат общо 14 американски LNG танкера в северозападна Европа: 10 до Обединеното кралство и 4 до континента. През януари само три превозвача на втечнен природен газ от Америка влязоха в северозападна Европа.

Очакванията за увеличаване на притока от втечнен природен газ в Европа изглаждат влиянието на метеорологичния фактор върху спот цената на газа в Европа. На холандския TTF цената на газа с доставка в понеделник падна до 221 долара за хиляда кубически метра след максималните за текущия месец 259 долара за доставка на 9 февруари.

Подкрепи Economic.bg