Човешката памет и нейните тайни

Науката тепърва ще прави пробиви в изучаването на „софтуера” на човека

Човешката памет и нейните тайни

Снимка: Pixabay

7084 ~ 4 мин. четене
Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева

Учените продължават да изучават човешкия мозък. Какво му е толкова специалното на този орган в нашето тяло? Как се управлява паметта и как изобщо тя функционира? Науката търси отговор на тези въпроси и с бавни темпове навлиза в това тайнство. Учени дори са на мнение, че при опитите да се разкрие загадката, човечеството може да влезе в опасна цивилизационна фаза, ако се нахлуе в зони, свързани с най-фините настройки и функции на памет, мисъл и съзнание.

Кой държи контрола

Всеки човек има памет и тя е организирана по различен начин от компютърната. В компютъра файлът се намира на определено място, а биологичната памет е организирана на принципа на невронните мрежи и „търсенето” в нея става главно чрез образи. Има редица случаи при инциденти хора да изгубят паметта си и после самоличността им се променя до неузнаваемост. Човешката памет съхранява многомерна информация за факти и събития, но също за емоции, усещания, мирис, вкус, цвят… Загадка на мозъка е, че дори части от него да бъдат унищожени, функциите им може да се поемат от оцелелите. В историята на хирургията има показателен случай. През 60-те години мъж претърпява катастрофа, в резултат на което част от мозъка му е премазана. Правят му операция, човекът е спасен, а медиците предупреждават неговите близки, че той едва ли ще може да вижда, да говори, да мисли трезво. Но скоро след това пациентът напълно се е възстановил и започва да работи на същите обороти, както и преди инцидента. Едно от обясненията е, че паметта в своята природа е холографска и в една частица се съдържа цялото. Друг феномен е, че мозъкът взема решение, преди човек да го осъзнае, и се държи като професионален измамник, който държи контрола.

Неразгаданият ребус

Мозъкът знае какви трябва да бъдем, а ние знаем твърде малко за него. Той ни управлява. А ако един ден направят чипове и ги внедрят в мозъка на хората, за да увеличат паметта или скоростта и качеството на мозъчните процеси, тогава човекът ще се слее с компютъра. И няма да разбираме къде свършва човекът и къде започва машината. Това би било голямо изпитание за човечеството. А какво ще стане с душата? Тя е свързана с чувствата, усещанията, вълненията, емоциите. Излиза, че човекът е главната загадка на човечеството. А загадката на загадките в този неразгадан ребус са мозъкът, паметта, съзнанието и спомените. Кой и как ги управлява и контролира? Има ли начин човешката памет да се прехвърли от един на друг, може ли да се съхрани, когато човекът вече няма да е жив, какво става със спомените след смъртта, има ли как хората да си обменят мисли, спомени и минали преживявания, както от компютър на компютър се прехвърлят файлове?

Мистиката, наречена кома

През април 2010 г. млада хърватка се буди от краткотрайна кома и за изненада на всички започва да общува единствено на немски език. Странно е как момичето напълно е забравило родния хърватски. Лекуващият я невролог търси обяснение във факта, че е изучавала немски в гимназията. Случаят е обвит в мистика и остава необяснен от науката. Но той не е единствен. През 60-те години на миналия век у нас има аналогичен случай с българин, който също е бил в кома. Той пък започва да говори на старофренски, без да може да каже и дума на родния си език. През 2014 г. 22-годишен австралиец също се събужда от кома и единственият език, на който може да говори, е мандарин. Налага се наново да учи английски. След време започва да води предаване на китайски, в което представя австралийската култура.

Нашата цифрова версия

Цифровизацията заема все по-големи територии. Възможно ли е един ден да се събудим в своя дигитална версия? Основателите на Nectome – организация, създадена с изследователска цел, вярват, че това е възможно и работят то да стане реалност.  Но за хората, които решат да се подложат на този експеримент, изходът е 100% фатален. Замисълът изглежда като научна фантастика: Nectome иска да запази мозъка на доброволците и в някакъв момент напред в бъдещето, когато това стане възможно, да прехвърли информацията. Чрез специално разработено химично решение мозъкът ще бъде достатъчно добре съхранен, така че спомените да останат непокътнати за дълъг период от време. Ентусиастите от Nectome вярват, че още в рамките на този век ще бъде открит способ, чрез който паметта на хората да се дигитализира, тя ще може да се прехвърля, което ще позволи съзнанието да се възстанови.

Експериментът продължава

Nectome е компания, създадена от възпитаници на Масачузетския технологичен институт, която се е заела с амбициозни изследвания, свързани с развитието на науката за паметта. Проектират и провеждат експерименти, за да открият как физически мозъкът създава спомени. И се търсят методи, които да позволят информацията в паметта да бъде извлечена. Разработват техники за биологично съхранение, за да запазят по-добре физическите следи на паметта. Но независимо колко революционни са научните цели, не е позволено да се убиват хора в името на експеримента. Затова компанията работи с адвокати с експертиза за прилагането в Калифорния на закона, който предлага възможност за прекратяване на живота (End of Life Option Act). Безнадеждно болни пациенти може да изберат медицински асистирана смърт, което засега е единственият начин Nectome да опита да съхрани тяхната памет. Всичко това може да изглежда ужасяващо, но компанията вече има листа на чакащите. Рано е да се каже дали усилията на Nectome ще имат успех, защото те разчитат в бъдещ момент да бъде открит начин за дигитализиране на съзнанието. Доброволците се надяват някой ден да се „събудят“ в своя цифрова версия…

В Израел усилено работят за усъвършенстване на 3D принтирането на органи, в това число и на човешки мозък. Науката обаче тепърва ще прави пробиви в изучаването на „софтуера” на човека. Както по всичко личи, мозъкът, човешката памет и съзнание занапред ще са обект на специално внимание от страна на учени и изследователи.

Подкрепи Economic.bg