Цяла Европа затяга мерките срещу Covid-19: къде, какво и как

Засега България дори намалява ограниченията въпреки бързо нарастващите положителни случаи

Цяла Европа затяга мерките срещу Covid-19: къде, какво и как

Снимка: БТА

9914 ~ 4 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Затворени заведения, препълнени болници и задължителни маски. За втори път тази година това е картината в голяма част от Европа, като правителствата всячески се борят да избегнат пълна блокада, подобна на тази от пролетта, която би върнала икономиката отново години назад. Новите случаи на Covid-19 обаче растат рязко в последните седмици, а страни като Русия, Унгария и Чехия отчитат непрестанни антирекорди.

Това накара в последния месец редица страни да затегнат коронамерките в опит да се справят с разпространението на вируса, като европейските лидери фокусират новите ограничения върху отделните градове и региони, но някои страни опират и до по-драстични действия.

Пример за тях е Чехия, където от сряда ресторанти, барове и клубове ще бъдат затворени в цялата страна, а всички ученици преминават в дистанционна форма на обучение, предава Reuters. В Чехия се наблюдава и най-резкият скок на новите случаи в Европа - в началото на септември общият брой на заразените е 25 хиляди, а към момента той наближава 120 хиляди. От сряда публичните събирания ще бъдат ограничени до шест души, като консумацията на алкохол в обществените пространства ще бъде забранена, а маските, освен на затворени обществени места, стават задължителни и на спирките на градския транспорт. Доставките на храна по домовете ще бъде позволена само до 20.00 ч, а за по-възрастното население има отделен часови пояс за посещение на магазините. Ограниченията ще бъдат облекчени според епидемичната ситуация.

Италия направи маските задължителни в цялата страна още миналата седмица. Снощи премиерът Джузепе Конте е подписал и указ за забрана на частните партита и ограничаване на гостите на сватби и погребения до съответно 10  и 15 души, по информация на Reuters. Съгласно указа, аматьорските контактни спортове, включващи повече от 6 души, като футбол, трябва да бъдат преустановени и да се наложи по-сериозно социално дистанциране на някои работни места. Италия в петък надхвърли 5000 нови случая на Covid-19 за един ден - за първи път от март. Ежедневните инфекции остават над 5000 в събота и неделя. Смъртните случаи обаче са значително по-малко от пролетта.

В Москва, епицентърът на руската епидемия, отново бяха отворени няколко временни болници, за да се справят с притока на нови пациенти, а учениците започнаха обучение в дистанционна форма - по план само за две седмици до овладяване на разпространението на заразата.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел пък проведе в петък разговори с кметовете на 11-те най-големи града в страната, които изразиха готовност за въвеждане на нови ограничителни мерки. Още миналата седмица в Бepлин и Фpaнĸфypт бе обявен вeчepeн чac, като пoвeчeтo мaгaзини, ĸaĸтo и вcичĸи pecтopaнти и бapoвe ca зaтвopeни oт 23.00 ч вечерта дo 6 ч cyтpинтa, пoнe дo 31 oĸтoмвpи. Броят на новите случаи в страната се увеличи до най-високия от шест месеца насам.

Испанското правителство въведе извънредно положение в Мадрид, с което въведе забрана за несъществено напускане на града и околните райони освен по работа, училище или посещение на лекар.

Британският премиер Борис Джонсън пък проведе извънредна правителствена среща в понеделник, тъй като болниците в страната вече са по-пълни, отколкото бяха по време на пика на коронавируса през март. Премиерът наложи диференцирана тристепенна система за допълнителни ограничения в части на Англия в понеделник, сред които и затварянето на известните на Острова пъбове. Мерките включват още затваряне на барове и забрана за сватбени приеми в зони с много заразени, както и затваряне на фитнеси, молове, казина и гейминг центрове. Засега единственият район с намерение да бъдат въведени тези ограничения, е Ливърпул. Съгласно новите ограничения пъбовете, които сервират ястия, ще могат да останат отворени.

В сряда френското правителство също ще проведе извънредно заседание, за да приеме решение за нов набор от мерки. Франция вече затвори заведения в редица градове, сред които и столицата Париж, а в други за тях се прилага вечерен час. Въпреки това френските здравни власти съобщиха, че броят на хората, лекувани в отделенията за интензивно лечение за Covid-19, е надхвърлил прага от 1500 в понеделник - за първи път от месец май.

След затягането на мерките в столицата Брюксел, включително затваряне на кафенета, барове, спортни центрoве и др, Белгия все пак обмисля карантина на национално ниво заради чувствителното нарастване на броя на новооткритите заразени с Covid-19, потвърди в понеделник министърът на здравеопазването Франк Венденбрук. Местни медии съобщават, че в южната област Валония е подготвена заповед за въвеждане на вечерен час от 01.00 ч до 06.00 ч и се очаква становището на белгийското вътрешно министерство. Полицаите в страната са получили нови насоки, според които трябва да следят основно за носенето на маски на обществените места, където са задължителни, както и за спазването на работното време на ресторантите и кафенетата.

Словакия разпореди армията да помага в болниците и обмисля карантиниране на регионите с най-високи нива на инфектиране. Унгарското правителство вдигна заплатите на докторите, а границите на страната остават затворени с някои изключения.

На този фон България продължава да бъде значително по-щадяща към бизнеса и въпреки резкия скок на случаите в страната ни през последната седмица властите все още не са обявили никакви допълнителни мерки, дори обратното - здравното министерство прие да бъдат допуснати повече хора на футболния мач между България и Унгария миналата седмица. От 1 октомври пък бяха разрешени посетители на спортни мероприятия на закрито, а през уикенда се проведе маратон в София, на който участваха близо 3000 човека, които, нормално, бягат нагъсто.

Все пак ако тенденцията на увеличение се запази, ограничения и в България неизбежно ще бъдат наложени. Засега здравните власти и ресорният министър уверяват, че няма да има затягане, но винаги добавят "засега". Въпросът е дали България няма да изпусне момента, в който мерки, подобни на тези в другите страни, могат да имат превантивен ефект и да предпазят страната от нова пълна блокада и нов икономически срив.

Подкрепи Economic.bg