Covid-19 потопи турската лира до равнището ѝ от валутната криза

Въпреки това засега тя се представя добре в сравнение с валутите на останалите развиващи се страни

Covid-19 потопи турската лира до равнището ѝ от валутната криза
12167 ~ 1 мин. четене

Въпреки че днес турската лира се търгува с леко повишение спрямо долара, финансовите пазари в югоизточната ни съседка изпращат като цяло трудна седмица. Причината е, че разпространението на коронавируса Covid-19, който до момента е заразил около 350 турски граждани, се отразява зле на местната икономика и плаши чуждестранните инвеститори.

Към 15.00 ч. българско време курсът на турската лира спрямо долара е с 0.51% нагоре, но един долар се обменя за 6.52 лири – най-ниското ниво от август 2018 г., когато бе разгарът на валутната криза в Турция.

По информация на Bloomberg някои автомобилни производители, сред които Honda и Toyota, са замразили производствата си в югоизточната ни съседка. За цялата седмица остават затворени и кината, заведенията и спортните центрове. Местните власти са издали препоръка, че трябва да бъдат затворени и всички около 450 молове в Турция.

Според Джейсън Туве, старши икономист в Capital Economics, лирата все пак се представя сравнително добре на фона на масовото разпродаване на валутите на останалите развиващи се страни. Според него призивът на президента Реджеп Ердоган към турците да останат у дома за поне три седмици обаче ще доведе до тежки сътресения в икономическата активност.

Коментари: 0