COVID-19 влезе в Олимпийското село в Токио

Обществеността в Япония се притеснява, че Олимпийските игри ще се превърнат във фактор за суперразпространение на коронавируса

COVID-19 влезе в Олимпийското село в Токио

Снимка: БТА

1608 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg
Токио 2020

Организаторите на Олимпийските игри в Токио съобщиха, че има човек с положителен тест за COVID-19 в селото на спортистите. Това е първият случай в Олимпийското село, където ще отседнат повечето състезатели и поражда нови съмнения относно обещанията за „безопасни и сигурни“ игри, пише Reuters.

Организаторите потвърдиха, че посетител от чужбина, който участва в организирането на игрите, е получил положителен резултат по време на рутинен тест в петък. Гражданството на човека не беше разкрито поради опасения относно поверителността.

Игрите през 2020 г., отложени за една година поради глобалната пандемия, се провеждат предимно без зрители и при строги карантинни правила.

Обществеността в Япония беше негативно настроена за игрите на фона на възраждането на новите коронавирусни инфекции и притесненията, че притокът на посетители може да предизвика суперразпространение, което да натовари и без това затруднената медицинска система. Само около 20% от населението в Япония е напълно ваксинирано.

Президентът на Токио 2020 Сейко Хашимото призна загрижеността на обществеността.

Разбирам, че все още има много тревожни фактори. Организаторите трябва да се опитат да гарантират на хората, че тези игри са безопасни и сигурни“, каза тя на пресконференция в събота.

Досега повече от 40 души, участващи в игрите, включително местни и чуждестранни граждани, са дали положителни резултати. Последният случай е първият в селото, разположено на 44 хектара на брега на Токио, където ще отседнат мнозинството от 11 000 състезатели.

Спортистите тепърва започват да пристигат за игрите, които ще се проведат от 23 юли до 8 август.

Ключова част от мерките срещу заразяването са ежедневните тестове на атлетите, които участват, както и честите тестове на други, участващи в събитието. Движенията на посетителите също трябва да бъдат наблюдавани и ограничавани.

Но като знак, че организаторите трудно могат да контролират всичко е изчезването на угандийския щангист Юлиус Секитолеко от мястото за тренировки на отбора си в Осака. Според организаторите на игрите властите все още го търсят. Медиите съобщават, че той е оставил бележка, че иска да остане да работи в Япония, тъй като животът в Уганда е труден.

Подкрепи Economic.bg