Данъчен хаос грози света, ако САЩ не склонят за новите правила сега

Повод за размириците е дигиталният данък на Франция

Данъчен хаос грози света, ако САЩ не склонят за новите правила сега

Снимка: Pexels

Съединените щати рискуват държавите повече отделни държави да въведат данъци върху технологичните гиганти, ако президентът Доналд Тръмп отхвърли новите международни правила за облагане на цифровите компании, което предстои да бъдат представени идната седмица на Световния икономически форум. Това заяви френското правителство в петък, цитирано от Reuters. 

Финансовият министър на Франция Бруно Льо Мер иска от САЩ да поемат ангажимент за международната данъчна реформа още сега в Давос. Той се опитва да убеди Вашингтон и да се откаже от идеята за тарифи върху френското шампанско, сирене и луксозни чанти. Заплахите дойдоха като контра реакция именно на обявения през 2019 г. от Париж цифров данък.

Ескалиралото напрежение между двете държави доведе до идеята за разработването на нови международни данъчни правила, тъй като сега действащите  не отговарят на съвременните икономически реалности. Споразумението бе близо до одобрението на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), но за да се постигне компромис, Вашингтон трябва да направи последната стъпка

„Предложението на масата е правилното решение. Не сме далеч от споразумението“, коемнтира Бруно Льо Мер пред репортери след разговор с генералния председател на ОИСР Анхел Гурия. „Молим нашите американски приятели да направят последната стъпка в следващите дни“, призова още той. 

Предисторията 

След като Европейският съюз не успя да се споразумее за налагането на единен цифров данък, Франция реши да обяви сама такъв. През лятото на 2019 г. правителството анонсира, че от 2020 г. ще облага с 3% приходите от цифрови услуги, генерирани в страната от интернет компании. Под ударите на налога попадат големи играчи с приходи от над 25 млн. евро в самата Франция и 750 млн. евро на глобално ниво. 

Това на практика означава, че засегнати ще са наистина най-големите технологични компании, като Facebook, Amazon, Google, които са предимно американски. Това накара Тръмп да реагира остро на цифровия данък на Франция, намирайки го за целенасочен срещу щатския бизнес. 

Последваха анализи, според които се установи, че налогът ще навреди на американските компании. И така се стигна до заплахата му за мита върху луксозни френски продукти. Вашингтон каза, че ще наложи тарифи до 100% върху продукти от европейската страна на стойност 2.4 млрд. долара. 

Междувременно на срещата на върха на Г-7 Тръмп и френският му колега Еманюел Макрон се съгласиха всеки от тях да отстъпи и международната общност да разработи нови данъчни правила, адекватни на модерната дигитална икономика. 

Администрацията на Тръмп заяви, че обновените норми трябва да съдържат клауза, която да е незадължителна и по избор за американските компании. Льо Мер орхвърли тази възможност и призова Вашингтон да подкрепи предложението на ОИСР такова, каквото е. 

„Умножаването на данъчните режими, умножаването на системите, умножаването на данъците, всеки с различни ставки и подходи, наистина би станало неуправляемо“, коментира от своя страна и Анхел Гурия. 
Коментари: 0