Високите данъци за богатите не са решение на бюджетните дефицити

Веднъж въведени по-високите публични задължения остават за постоянно

Високите данъци за богатите не са решение на бюджетните дефицити

Снимка: Pexels

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Високите данъци за богатите не са устойчив вариант за покриване на дефицитите, предизвикани от действията срещу COVID кризата и ако се наложат веднъж, никога няма да бъдат оттеглени. Това заяви икономистът и носител на Нобелова награда Ангъс Дийтън за Bloomberg. Неговото изказване идва на фона на нарастващ брой политици, които настояват най-богатите да поемат тежестта на огромните дупки в държавните бюджети.

Ударът от коронавирусната пандемия наложи разширяване на публичните инвестиции и сега, когато глобалната икономика се възстановява, някой трябва да плати за изразходвания капитал.

Въвеждането на по-високи плащания към държавата за хора с големи доходи ще бъде трудно и ще подтикне заможните да търсят вратички", коментира Дийтън.

Дори Международният валутен фонд (МВФ) заяви, че временно увеличение на данъците може да помогнат за намаляване на социалното неравенство. Международната финансова организация подчерта задълбочаването на проблема през последните месеци.

Нобеловият лауреат е и съавтор на книгата “Смърт от отчаяние”, която пише заедно със съпругата си Ан Кейс. Според него еднократният данък върху богатството вероятно ще се превърне в постоянна практика, подобно на този върху приходите. Великобритания въвежда данъка, за да финансира Наполеонова война, като сега това е един от най-важните източници на приходи.

Дийтън посочва още, че пандемията ускори тенденции, които вече бяха факт във Великобритания и САЩ. Според него тя ще създаде нови професии, но мнозина ще останат без работа. “При икономически бум заетостта винаги се увеличава, но сега резултатите са с големи амплитуди. Трябва да работим по това. Няма да е лесно, но отлагането крие много повече опасности”, смята експертът.

Коментари: 0