Здравното министерство засега не знае как да процедира с AstraZeneca

До края на седмицата няколко експертни съвета ще трябва да дадат становище как ще се продължи с ваксинацията

Здравното министерство засега не знае как да процедира с AstraZeneca

Снимка: Красимир Свраков

Страната ни все още не знае как да процедира с проблемите около ваксината на AstraZeneca, от която има и най-много дози у нас. Здравният министър Костадин Ангелов обяви днес, че до края на седмицата няколко експертни съвета ще трябва да дадат становище как ще се продължи с ваксинацията с препарата на AstraZeneca у нас.

Тези експерти трябва да кажат и какво ще се случи с хората, които са получили първа доза от препарата и искат да си направят и втора игла.

Има писмо от португалското председателство, че като общоевропейски подход трябва да се ограничи изцяло ваксината на AstraZeneca за хора под 60 години. За целта днес се взе решение да бъдат попитани нашите експертни съвети в страната, които да дадат спешно становище какво да направим в България“, обясни той.

Важните въпроси, на които трябва да се даде отговор са какво трябва да се направи с хората с първа поставена игла и с хората, които желаят да си поставят втора игла от тази ваксина, ако обаче тя е спряна на територията на страната. „Със сигурност на тези, на които е поставена първа игла на ваксината ще дадем ясен отговор какво да правят с втора игла – дали тя да бъде ваксина на основата на РНК ваксините или да бъде от новата векторна ваксина на Jansen, категоричен отговор все още няма и разполагаме с малко време да го дадем“, каза още ресорният министър.

Реален избор на ваксина се очаква да има в началото на месец май, когато пристигат нови доставки от Pfizer, каза Ангелов.

Интересът към ваксината на AstraZeneca спадна значително, единици са хората, които искат да си я поставят, призна още министърът. „Причините за отлива всички сме свидетели какви са и на какво се дължат“, акцентира той.

Ваксините на AstraZeneca ще бъдат изтеглени, ако интересът към тях спадне напълно, ще бъдат съхранявани в хладилниците. И спрямо договорите, които имаме с Европейската комисия, ще преценим какво да се прави с тях, уточни Ангелов.

„Няма клинично проучване в света, което да е свързано с употребата на различен вид ваксини

Като лекар казвам, че вярвам на ваксините на AstraZeneca, на Pfizer, на Moderna и Jansen, каза Ангелов и допълни, че новините свързани с тежките последствия са част от нещо, което не е медицина, а търговия. „Разбирам идеята на всичко това повече хората да се страхуват“, каза той.

Коментари: 0