Отчитат 95 млн. лева допълнителни приходи от акцизи

Приходните ведомства, службите и прокуратурата работят в пълен синхрон срещу контрабандата

Отчитат 95 млн. лева допълнителни приходи от акцизи

Снимка: БГНЕС

Приходите от акцизи тази година са с 95 млн. повече спрямо същия период от миналата година. Това заяви Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ и председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание в ефира на БНТ.

„Щом Ваньо Танов твърди, че това е в резултат намаляване на контрабандата, аз му вярвам, но всъщност има цифри. Имаме 95 млн. повече приходи от акцизи за първото тримесечие на 2015 г. спрямо същия период на миналата година”, заяви Стоянова.

„Това е 100% резултат от работата срещу контрабандата и сивата икономика в тази област. Това, което хората може би не знаят е, че почти от началото на мандата на това правителство има изключителен синхрон между работата на НАП, митници, служби, прокуратура. Този синхрон се настройва всяка седмица и дава необходимите резултати”, уточни Стоянова.

„Не искам да звуча прекалено оптимистично, има още много да се работи по отношение на сивата икономика. Когато говорим за контрабанда и сива икономика, обикновено си мислим само за цигари, но те са един много малък дял от това. Много по-важно и по-съществено и за българските производители, и за икономиката, е сивата част на нелегалния внос. Като казвам внос нямам предвид само вносът от трети страни, но и вносът от Европейския съюз, който на практика минава през нашите граници без митнически и друг контрол.", заяви финансистът.

"Усилията в тази посока от страна на НАП и Агенция „Митници“ дават своя резултат, защото от тези над около 800 млн. допълнителни приходи, 400-450 са само от ДДС”, добави Менда Стоянова.

Коментари: 0