Samsung инвестира в български стартъпи

Корея с интерес към производство на българско кисело мляко и внос на наше вино

Samsung инвестира в български стартъпи
324 ~ 2 мин. четене

Samsung избира български идеи, в които да инвестира. Чрез Центъра за иновации в Лондон и Полша корейският гигант вече е установил контакт с родни предприемачи и се разглеждат поне 10 идеи, в чието развитие и реализация да вложат средства. Става дума за софтуерни проекти и мобилни приложения, като за някои от тях е достигнат етап на предварителни инвестиции. 

Това съобщи Георги Брашнаров, член на борда и говорител на BASSCOM - Българската асоциация на софтуерните компании, при посещение в Samsung Electronics, част от официалната визита на президента Росен Плевнелиев в Южна Корея, предаде репортер на Economic.bg.

Държавният глава посети Центъра за иновации на Samsung в Сеул заедно с представители на българския ИТ сектор, част от бизнес делегацията, организирана от КРИБ. Плевнелиев се срещна с президента на Samsung Парк Санг-джин и разгледа Музея на иновациите на компанията, където на най-модерни екрани вървяха кадри на български забележителности и събития.

По време на посещението бе подписан Меморандум за разбирателство между Samsung Electronics и Sofia Tech Park, предвиждащ трансфер на ноу-хау и изграждане на лаборатории за тренинг. BASSCOM подписа Меморандум за разбирателство с Pangyo Center for Creative Economy& Innovation.

Корейските официални представители са проявили сериозен интерес към производство на българско кисело мляко в страната им, което е добре познат и популярен продукт с високо търсене, а липсва, стана ясно още от думите на президента след проведените днес срещи. "Ел Би Булгарикум" трябва да обърне сериозно внимание на това търсене, коментира Плевнелиев.

Българското вино също е познат и популярен продукт, който обаче не може да се намери в Корея, а има интерес, обобщи държавният глава. България трябва да работи сериозно и в областта на туризма, за да привлече корейските туристи, които са любопитни и биха проявили интерес за посещение в страната ни, категоричен бе Плевнелиев. Той посочи за пример Хърватия, където в последните години броят на корейските туристи се е увеличил седемкратно след активна политика за привличането им.

В сферата на отбраната е бил заявен интерес от южнокорейската автомобилна компания КИА за производство в България на бронирани автомобили.

По време на официалните си срещи президентът и представителите на официалната делегация са отправили покани към южнокорейски компании да участват още в търговете за концесия на български находища на газ и нефт в Черно море, в инфраструктурни проекти за съоръжения на магистрали и жп линии, в евентуалното изграждане на терминал за втечнен газ между България и Гърция.

Плевнелиев изрази желанието на България Samsung да бъде последвана и от други южнокорейски гиганти като Hundai и LG, които вече имат успешни търговски операции в страната. Те биха могли да се насочат към аутсорсинг, например в изграждането на центрове за обслужване на клиенти в България, заяви президентът.

Днес Плевнелиев получи изненада от своите южнокорейски домакини по случай рождения си ден. В Самсунг го изненадаха с 2 торти, наздравица с шампанско и изпълнение на Happy birthday.


Подкрепи Economic.bg