Дацов: Хората ще имат проблем с електронното плащане на данъци

Според финансовият експерт ограничаването на безкасовите плащания до 5 хил. лв. е прекалено

Дацов: Хората ще имат проблем с електронното плащане на данъци
Автор: Economic.bg
Задължителното деклариране и плащане на данъците по електронен път ще затрудни хората и нарушава гражданските им права. Това е мнението на финансиста Любомир Дацов, изразено пред БНР по повод предложението на Министерството на финансите от 2018 г. физическите лица да декларират данък общ доход и да го внасят само по електронен път. Интернет става единственият възможен вариант за фирмите още от 2017 г.

„Не съм сигурен, че хората са подготвени да декларират и плащат данъците си 100% по интернет“, смята Любомир Дацов. Според него това няма да е голям проблем за младите хора в големите градове, но за по възрастното население и за жителите на по-малките населени места това ще е значително затруднение. „Според мен липсата на избор дори нарушава гражданските права на хората“, казва експертът.

По повод друга голяма промяна в данъчните закони – свалянето на прага на касовите плащания от 10 на 5 хил. лв., Дацов смята, че е добре за финансовото министерство и за данъчната администрация, но е прекалено спрямо хората и фирмите. „Мисля, че няма никакъв проблем със сегашния таван от 10 000 лв., за да бъде променян“, смята Дацов, който е и член на Фискалния съвет.

Сред останалите предложения на финансовото министерство е въвеждането на облекчение от един процент от данъка върху доходите, ако получаваме всичките си пари по банков път и правим поне 80% от разходите си безкасово.
Коментари: 0