Дефицит на готвачи и спасители по морето

Стартовата заплата за начинаещ готвач е 1500 лв.

Дефицит на готвачи и спасители по морето
500 ~ 1 мин. четене

Остър дефицит на квалифицирани кадри по българското Черноморие в началото на сезона изпитват собствениците на хотели. Една от причините за проблема е отварянето на трудовите пазари в Европа, което дърпа най-добрите кадри от пазара. Друг проблем е ниското заплащане у нас.

"Докато наемем един добър майстор в кухнята, от съседния хотелски комплекс буквално ни го крадат с оферта за по-високо заплащане", оплакват се от бранша.

Стартовата заплата за начинаещи главни готвачи у нас е не по-малко от 1500 лева, а най-добрите кулинари взимат над 2500 лева. "Има истински бум в заявките за персонал в туризма, търсят се най-много готвачи, спасители, камериерки, администратори", заяви шефът на Бюрото по труда във Варна Божидар Михайлов, цитиран от "Труд". 

Хотелиери и ресторантьори набират хора за работа по морето и от съседните общини - Провадия, Дългопол, Долни чифлик, като наемат квартири за тях във Варна.

Сервитьори и бармани взимат стартова заплата 600 лева плюс бакшиш или процент от оборота. Ниското заплащане е причина за липсата на кандидати за обслужване на масите за ол инклузив. 500 лева е заплащането на камериерките, но бонусът са храна и безплатен транспорт до курортите. 

Това лято спасителите на басейн вземат със стотачка отгоре и заплатата им става 700-800 лева, а на плажа получават още по-високо възнаграждение. Изискването към кадрите по морето включва задължително владеене на поне два езика-руски и немски, а познанията по английски и най-вече по румънски се считат за голямо предимство.

Проблемът в туризма продължава да обикаля редица кръгли маси, но решение за него все още няма. 

Подкрепи Economic.bg