Dell спира да произвежда устройства с Android

Компанията ще разработва хибридни модели

Dell спира да произвежда устройства с Android
300 ~ 2 мин. четене

Dell смята да спре производството на собствени мобилни устройства с Android. В бъдеще компанията няма да разработва и представя на пазара таблети от своята серия Venue, които сега са единствените ѝ продукти с платформата. Решението на компанията бе обявено приблизително шест месеца след като от HP също обявиха, че нямат намерение да създават повече таблети с Android на пазара.

Основният мотив за този ход на Dell е, че според тях този пазарен сегмент е твърде пренаситен и изключително ниските цени на моделите на компании като Asus, Lenovo, Huawei и др., не им оставят много възможности за бизнес развитие. 

Затова Dell смятат, че за тях е най-добре да спрат да представят устройства от гамата Venue, което може да се окаже голям удар върху амбициите на Google да превърнат платформата Android for Work в по-атрактивен избор за потребителите. За в бъдеще компанията ще насочи всичките си усилия и инвестиции към разработването на хибридни модели, които съчетават най-добрите функции на таблети и лаптопи, които работят с Windows 10, предаде Digital.

Компанията все пак ще продължи
поддържа и изпълнява гаранционни условия на устройствата, докато изтекат, но не предвиждат повече нови продукти и софтуерни ъпдейти за тях. 

Желанието на компанията е да се фокусира изцяло върху хибриди с размери между 10 и 13 инча, които са с големина на компактен таблет, но предлагат всички функционалности на таблетите, в което смятат, че има най-голям потенциал за бъдещ растеж. Въпросните устройства са отчели рекорден ръст в продажбите си през последното тримесечие на миналата година, като доставките достигат нива от 8.1 млн., което е два пъти повече, в сравнение с края на 2014г. Въпрос на време е да разберем дали тази стратегия ще постигне успеха, който Dell очакват, както и как ще се отрази нейното излизане от пазара на таблети с Android на позициите на Google в този пазарен сегмент.

Подкрепи Economic.bg