Депутати от партията на Мей ще гласуват срещу споразумението с ЕС

Причината са недостатъчните изменения в документа

Депутати от партията на Мей ще гласуват срещу споразумението с ЕС

Главният прокурор Джефри Кокс по време на парламентарния дебат в Лондон по споразумението

Снимка: БТА

Редица про-Brexit настроени депутати от Консервативната партия на премиера Тереза Мей планират тази вечер да гласуват срещу ревизирания вариант на споразумението за Brexit с ЕС, пише The Independent. Позицията им идва на фона на противоречивото изказване на министъра по въпросите за Brexit Стивън Баркли по темата с промените в споразумението с ЕС, договорени вчера между Мей и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Запитан дали е достатъчно, че Лондон в произволен момент едностранно може да затвори временно границата между Северна Ирландия и Република Ирландия, първоначално той отговори категорично „Да“, а впоследствие поясни, че първо трябва арбитражен панел от висши съдии да прецени дали ЕС бави сключването на търговско споразумение с Лондон и впоследствие да отсъди имали право Кралството да затваря ирландската граница.

Джон Ухитингдал, бивш министър на Мей, посочи, че отказът на главния прокурор Джефри Кокс да промени мнението си, че все още има правен риск, свързан с ирландската граница, е показателен за това, че нищо не е променено в споразумението.
Коментари: 0