Депутатите приеха доклада за ЧЕЗ въпреки липсите в него

Общото мнение и днес беше, че за този един месец работа Комисията не направи почти нищо

Депутатите приеха доклада за ЧЕЗ въпреки липсите в него
548 ~ 2 мин. четене

Парламентът почти единодушно прие доклада за дейността на временната Комисия за ЧЕЗ. Въпреки липсата на отговорите на най-важните въпроси, които тя си постави, 148 депутати гласуваха „За”, а 26 се въздържаха.

Общото мнение и днес беше, че за този един месец работа Комисията не направи почти нищо.

„Цялата пара отиде в свирката и комисията обобщи общоизвестни факти”, каза Делян Добрев, председател на енергийната комисия. По думите му комисията „излезе ялова” и не даде никаква нова информация от последните два месеца.

Председателят на временната Комисия за ЧЕЗ Жельо Бойчев при приемането на доклада миналата седмица също изрази подобно мнение. „Не съм удовлетворен от това, че не изпълнихме някои от големите очаквания, които имаше към Комисия, а именно да дадем отговор на въпроса кой по същество и с какви средства купува активите на ЧЕЗ в България”, каза Бойчев. Той призна, че целите са изпълнени частично и по време на работа са били открити много пропуски в законодателството.

С приемането на доклада, народните представители приеха и проекторешение, с което възлагат на Българска народна банка (БНБ) до 31 декември 2018 г. да даде информация относно поетите ангажименти на български банки по сделката между ЧЕЗ и „Инерком”, нещо което въпреки тяхното искане БНБ не направи по време на работата на Комисията

Това решението обаче, според Добрев противоречи на закона и той каза, че ще подпише доклада с особено мнение.

В същия срок те решиха, че службите за сигурност трявба да представят детайлен анализ на действията си по планираната продажба на дружествата на "ЧЕЗ Груп" в България.

Други важни точки в доклада са, че Министерски съвет се задължава да анализира изпълнението на целите на правителството в приетата Стратегия за приватизация на електроразпределителни дружества, а също и да определи стратегическите обекти в сектор „Енергетика”.

Какво липсваше в доклада?

Още в началото на работа временната Комисия си зададе пет въпроса - да се разследва кой стои зад купувача на ЧЕЗ - „Инерком”, откъде идват средствата за покупката, има ли офшорни фирми, ще бъде ли подменен мениджмънтът на компанията и с какъв, ще бъдат ли запазени работните места и как ще се развива дружеството в бъдеще.

Според резултатите обаче най-важните въпроси останаха без отговор, но въпреки това миналата седмица Комисията за ЧЕЗ прие доклада си, а днес той бе подкрепен и от депутатите. 

Най-важните въпроси, на които Комисията не успя да отговори са - Кой по същество е купувачът на българските активи на CEZ и какъв е източникът на финансовите средства, с които ще бъде придобито дружеството. 


Коментари: 0