Директен влак свърза Китай и Франция

Пътуването ще е 3 пъти по-бързо от това с кораб

Директен влак свърза Китай и Франция

Директен товарен влак, свързващ централния китайски град Ухан и Лион в Югоизточна Франция, тръгна на първото си пътуване.

Той е натоварен с механични, електронни и химически продукти. Влакът тръгва от град Синцзян в най-западния регион на страната и ще премине през Казахстан, Русия, Беларус, Полша и Германия преди да достигне до крайната си дестинация.

11 300-километровото пътуване ще отнеме 16 дни – значително по-кратък срок от обичайните 50-60 дни, необходими за транспортиране на стоки от Ухан до Франция по море, съобщи китайската агенция Xinhua.

Автомобилни компоненти, вино и селскостопански продукти, произведени във Франция, ще бъдат внесени в Китай чрез новата жп линия.

Изпращането на товарния влак е осъществено от Китай в рамките на реализацията на концепцията „Икономическа зона „Пътят на коприната” по диверсификацията на международните транспортни маршрути.

Програмата по създаването на логистична мрежа между страните от Азия, Африка и Европа, предвижда изграждането на магистрали, железопътни линии и летища, както и транспортната инфраструктура.

Инициативата се очаква да насърчи сътрудничеството на Китай с евразийските държави.

Няколко китайски градове, включително Чунцин, Ухан, Джънджоу, Чанша и Шънян вече осъществяват железопътни превози до Европа.

Коментари: 0