Дядо Коледа решава логистичен пъзел

Компаниите по света трябва да се справят с увеличените онлайн поръчки, а този декември ще е ад за логистичните вериги

Дядо Коледа решава логистичен пъзел

Снимка: Красимир Свраков

352 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

И тази година Дядо Коледа ще е много зает. Децата с нетърпение очакват Бъдни вечер, а белобрадият старец решава логистичен пъзел – как да достави всички подаръци на послушните малчугани. Учени от университета в Лестър, Великобритания, са изчислили, че около 715 млн. християнски момчета и момичета по целия свят празнуват Коледа, съобщи BBC.

Коледният сезон е натоварен не само за Дядо Коледа, но и за търговците на дребно и логистичните компании. Те трябва да се фокусират върху системите си за доставка, за да нямат разочаровани клиенти. Онлайн поръчките представляват повече от една трета от всички продажби по време на празниците.

Миналата година интернет гигантът Amazon достави 4.2 млрд. колети само в САЩ, или една от всяка пета пратка. Това е двойно повече в сравнение с 2019 г., когато компанията изпълни общо 1.9 млрд. поръчки. Причината е, че пандемията предизвика невиждан скок в онлайн пазаруването. Подобна е картината и в Обединеното кралство, където продажбите на Amazon също се удвоиха през 2020 г.

Останалите търговци обаче изпитват затруднения в доставките по време на празниците и търсят начин да подобрят ефективността на системите си. Една от възможностите е да станат трета страна продавачи в Amazon. Това обаче е свързано с редица такси, които могат да достигнат до 45% от цената на някои артикули.

Като алтернатива търговците могат да бъдат независими от Amazon, използвайки услугите на логистични фирми. Британската Diamond Logistics, управлявана от Кейт Лестър, предлага транспортни услуги. Цифровата платформа Despatch Lab позволява на клиентите да резервират, проследяват и управляват доставките, използвайки микробуси на компанията. Фирмата си сътрудничи с Royal Mail, DPD и Hermes. Търговците могат да съхраняват своите продукти в складовете на Diamond Logistics, откъдето пратките се изпращат директно.

Разполагаме с 30 центъра. В тях съхраняваме, опаковаме и изпращаме поръчки. Така търговците контролират логистичния процес. Разходите, в сравнение с Amazon, също са различни. Искам да посъветвам клиентите ни: Направете поръчките си по-рано, не чакайте до 21 декември, защото ще бъде фатално. Този декември ще бъде хаос“, каза Лестър.

Алтернатива за доставка е използването на собствен автопарк от микробуси. За да позволи на фирмите да следят шофьорите си и да планират маршрути, американската фирма HyperTrack предлага софтуерно приложение и GPS базирана система за проследяване. Вицепрезидентът по продажбите на компанията Франсоа Мартел обяснява, че системата позволява на търговците да предоставят на клиентите си по-точни срокове за доставка.

Голямата цел на норвежката фирма Gelato е да помогне на фирмите да се отърват от доставките. Софтуерът позволява на клиентите, занимаващи се с електронна търговия, да се свързват с производители по целия свят. Например, ако британски дизайнер на тениски получи поръчка от Австралия, вместо да публикува артикула от Англия, той може да получи пратката, доставен от австралийска фирма.

По този начин се намаляват разстоянията на дистрибуция. А това е много щадящо за околната среда“, обясни Хенрик Мюлер-Хансен, основател и главен изпълнителен директор на Gelato.

Той очаква бизнесът му да расте заедно с развитието на 3D печата, който ще позволи дистанционно производство на повече продукти.

Paзвитиeтo нa индycтpиятa и глoбaлнoтo paзпpocтpaнeниe нa вepигaтa нa дocтaвĸи нaлaгa и тъpceнeтo нa вce пo-инoвaтивни мeтoди зa paзpeшaвaнe нa пpoблeмитe c тpaнcпopтa нa cтoĸи. B cтpeмeжa дa ce paзвиe вce пo-глoбaлнo, бизнecът опитва дa дocтигнe вcяĸa възмoжнa тoчĸa зa дocтaвянe нa cтoĸa. Bce пoвeчe лoгиcтични eĸcпepти пpeпopъчвaт изпoлзвaнeтo нa дpoнoвe зa тpaнcпopтиpaнe дo нeдocтъпни или тpyднo дocтъпни paйoни.

Технологията вече съществува, но все още чака регулаторно одобрение от правителствата, за да стартира национална търговска употреба. Естествено Amazon има свой собствен проект – Prime Air. Редица по-малки фирми също извършват доставки с дронове. Една такава компания е израелската компания Flytrex, която вече дава възможност на ресторанти в град Холи Спрингс в Северна Каролина, САЩ да доставят храната си чрез своите дронове.

В бъдеще доставките с дронове може да означават, че пазаруващите ще поръчват всичките си коледни подаръци на 24 декември и ще ги получат под елхата още същия следобед.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg