Последните новини за Омикрон поведоха петрола нагоре

Петролните фючърси отчетоха понижение за шеста поредна седмица, което е най-продължителният спад от три години насам

Последните новини за Омикрон поведоха петрола нагоре

Снимка: Pixabay

1240 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Петролът се повиши с повече от 1 долар за барел в понеделник, след положителните новини за варианта Омикрон, предава Reuters. Сведенията, че макар да е по-силно заразен, всъщност протича по-леко – вдъхнаха увереност на инвеститорите отново да посегнат към по-рисковите активи.

Актуален доклад на здравните власти в Южна Африка показа, че случаите на заразени с новата мутация са протекли леко и с малко симптоматика. След това здравният експерт на Белия дом Антъни Фаучи заяви пред CNBC, че „не изглежда да има голяма степен на опасност от Омикрон“.  

Суровият петрол Brent поскъпна с 1.77 долара, или 2.5%, до 71.65 долара за барел. Американският суров петрол от West Texas Intermediate поскъпна с 1.69 долара, или 2.6%, до 67.95 долара за барел.

През миналата седмица петролните фючърси се понижиха, отбелязвайки най-продължителния спад от три години насам. Той дойде с оглед на притесненията, че новият вариант на коронавируса може да заплаши перспективите относно потреблението на важната енергийна суровина в световен план. Тогава Brent загуби 2.4% от стойността си, а WTI – 2.8%, приключвайки със загуба за шеста седмица поред.  

Суровият петрол Brent се повиши с 38% тази година, подкрепен от ограниченията на производството, въведени от Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците (ОПЕК+), и възстановяването на търсенето, въпреки че спадна от тригодишния връх над 86 долара за барел през октомври.

ОПЕК+ реши миналата седмица да продължи да увеличава месечното предлагане с 400 000 барела на ден през януари, дори след спад в цените, предизвикан от опасенията за Омикрон.

В неделя Саудитска Арабия повиши официалните продажни цени за януари за всички суровини, продавани в Азия и Съединените щати, с до 80 цента спрямо предходния месец.

Петролът беше подкрепен и от намаляващите перспективи за нарастване на износа на ирански петрол, след като непреките преговори между САЩ и Иран за спасяването на ядреното споразумение от 2015 г. прекъснаха миналата седмица. Разговорите трябва да се възобновят тази седмица, но европейски и американски представители в преговорите изразиха смущението си от новото, твърдолинейно правителство в Техеран.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg