Тристранката не се разбра за удължаването на по-ниското ДДС

Представителите на бизнеса имаха разнопосочни виждания по въпроса

Тристранката не се разбра за удължаването на по-ниското ДДС

Снимка: Красимир Свраков

928 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не постигна съгласие по удължаването на диференцираното намаляване на ДДС до края на пандемията, съобщава БНР. Синдикатите се противопоставиха с мотива, че това ощетява държавния бюджет. 

Намалената ставка бе приета миналата година за определени стоки и услуги като мярка срещу кризата, предизвикана от COVID-19. Предложението на служебния кабинет е ставката от 9% да се запази в настоящия си вид, а именно за храни и безалкохолни напитки, сервирани в заведенията, бебешки стоки, книги, туроператорски услуги и ползване на спортни съоръжения, които преди кризата подлежаха на 20-процентно облагане.

По време на разговорите от Българска стопанска камара (БСК) настояваха за въвеждане изцяло на по-ниска ставка за храни и безалкохолни напитки, но от финансовото министерство смятат, че това ще ощети хазната с над 1 млрд. лева.

Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ) пък настоя за 15% ставка на ДДС и се противопостави на предложението за задължаване на диференцираните ставки до края на пандемията.

„Бизнесът може да бъде подпомаган през разходите, но не и през приходите. Нямаме против да бъде подпомаган, но не и по този начин. Противопоставяме се на това предложение, тъй като до момента, по изчисление на финансите, са поне 250 милиона приходите, загубени за бюджета“, каза главният икономист на синдиката Любослав Костов.

От БСК подкрепят антикризисната мярка, предложена от служебния кабинет. Председателят на Камарата Добри Митрев заяви, че „с оглед на това, ако успеем да задържим цените на хранителните продукти, предлагаме допълнение за храни, с изключение на алкохолни напитки“.

Министерството на финансите вече е направило предварителни разчети по това предложение, отговори зам.-министър Людмила Петкова.

„Всъщност ефектът „Загуба за бюджета“ е в размер на 1 милиард и 250 милиона лева, което поставя въпроса – ако се въведе подобна намалена ставка, как ще бъде компенсирана тази загуба в приходната част на бюджета“, коментира тя.

В началото на заседанието синдикатите настояха за повече яснота около процедурата по Бюджет 2022.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg