Дните на Борис Джонсън като премиер изглеждат преброени

Оправданията на министър-председателя за партитата са неубедителни, а рейтингът на Консерваторите се срива

Дните на Борис Джонсън като премиер изглеждат преброени

Снимка: БТА

3494 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Въпреки извинението на британския премиер Борис Джонсън за присъствието му на градинско парти по време на тежкия локдаун през май 2020 г., проучване на общественото мнение показва, че доверието към управляващите консерватори е с 10% по-ниско от това към лейбъристите, а оставката на Джонсън е искана дори от мнозинството, предава Reuters.

Бpитaнcĸият пpeмиep cтaнa oбeĸт нa oжecтoчeни ĸpитиĸи, cлeд ĸaтo медиите разкриха, чe нeгoвият личeн ceĸpeтap e пoĸaнил нaд 100 дyши нa пapти в гpaдинaтa нa „Дayнинг cтpийт“ 10, когато на гражданите бяха категорично забранени подобни веселби. Hoвинaтa отпреди дни дойде, cлeд ĸaтo пo-paнo ce пoяви видeo, нa ĸoeтo ce виждa ĸaĸ cлyжитeлитe нa пpeмиepa oбcъждaт c пpипoвдигнaт тoн ĸyпoн пo вpeмe нa ĸoлeднoтo блoĸиpaнe пpeз cъщaтa гoдинa.

Πo вpeмe нa пролетното cъбиpaне в cтpaнaтa имaшe изĸлючитeлнo cтpoг ĸoнтpoл. Училищaтa бяxa зaтвopeни зa пoвeчeтo yчeници, зaвeдeниятa cъщo. Ha xopaтa бe зaбpaнeнo дa opгaнизиpaт пapтитa, a нa oтĸpитo мoжexa дa ca нaй-мнoгo пo шecтимa дyши зaeднo.

Разкритията за поредицата от партита на „Даунинг стрийт“ предизвикаха подигравки и нападки срещу Джонсън, а оставката му бе поискана както от опозицията, така и от негови съпартийци.

Днес министри от кабинета на Джонсън яростно го защитават в британските медии, посочвайки, че той се разкайва за стореното и призовават да не се бърза със заключенията, а да се изчакат резултатите от разследването на събиранията на „Даунинг стрийт“ по време на локдауна.

Вчера Джонсън се извини, че е присъствал на градинското парти през май 2020 г., но от опозицията заявиха, че това не е достатъчно.

Искам да се извиня. Знам, че милиони хора в цялата страната направиха изключителни жертви през последните 18 месеца. Знам страданието, през което преминаха хората в невъзможност да погребат техните роднини, да живеят нормален живот. Знам за гнева, който изпитват към мен и правителството, на което съм начело, като смятат, че правилата на „Даунинг стрийт“ не са били правилно следвани от хората, които са създали тези правила“, каза той от трибуната.

Премиерът призна, че е бил на събирането, но само за 25 минути, след което е отишъл да работи в офиса си с убеждението, че това е работна среща. Според него „технически градинското парти е било в рамките на правилата“. Оправданията на Джонсън дойдоха, след като преди това той отричаше въобще да е присъствал на партито.

Същевременно лидерът на Лейбъристката партия Киър Стармър заяви, че защитната теза на Джонсън, че не е разбрал, че е бил на парти, е нелепа и трябва да направи поне сега нещо достойно, подавайки си оставката.

Купонът свърши, министър-председателю", каза Стармър.

Според анализатори вчерашната изява на Джонсън в парламента е била неубедителна и това може да му струва поста на министър-председател.

Според днешното проучване на YouGov лейбъристите са с 38% подкрепа срещу 28% за консерваторите, а над 60 на сто от анкетираните смятат, че Борис Джонсън трябва да подаде оставка.

Тази сутрин на първите страници на британските издания, които обикновено са в подкрепа на Джонсън, се отпечатаха не ласкави заглавия за него.Подкрепи Economic.bg