До 2 години ще инвестираме в лична пенсия от всяка точка на Европа

Регламентът ще бъде гласуван до края на годината и въведен до 2 г.

До 2 години ще инвестираме в лична пенсия от всяка точка на Европа

Европейците трябва да инвестират повече в лични пенсии, ако искат по-устойчиви доходи на старини. Около това твърдение се обединиха евродепутати и експерти от различни европейски институции по време на международна конференция „Общоевропейски продукт за лично пенсионно осигуряване – регламент, ефекти и проблеми“ (PEPP). Събитието се проведе на 30 май в Националния дворец на културата в София и е част от програмата на Българското европредседателство.

„Населението в Европа застарява, а традиционните пенсионноосигурителни системи в много държави не са подготвени за това. Освен това нараства пропастта между различните страни в ЕС, заради разликата в доходите на населението. Това е бомба със закъснител, която след 30 години може да избухне, затова трябва да даваме дългосрочни решения“, предупреди председателят на Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA) Габриел Бернардино.

През юли Европейската комисия ще обсъди въвеждане на паневропейски пенсионен продукт (PEPP), в който всички граждани на ЕС ще могат да инвестират средства в лична сметка, независимо в коя точка на континента се намират.

"Този продукт трябва да е привлекателен за младите. В днешния динамичен свят, те учат в една страна, след това отиват да работят в друга. PEPP е услуга, с която ще могат да пренасят инвестициите си за лична пенсия от едно място на друго, нещо което сега е невъзможно“, обясни Натали Берже от главна дирекция „Финансова стабилност, финансови услуги и Съюз на капиталовите пазари“ в ЕК. По думите ѝ международната конференция PEPP, която се проведе в София, е първата в Европа, която дава трибуна за дискусия относно рамката на бъдещия паневропейски пенсионен продукт.

Във видео обръщение евродепутатът София инт Велд заяви, че регламентът за PEPP ще бъде гласуван до края на годината, а въвеждането му ще стане реалност до 2 години.

Джъстин Рей, зам.-ръководител на отдел „Политики“ на EIOPA поясни, че всички доставчици на PEPP и продуктите, които те предлагат, ще бъдат включени в регистър. Така европейските граждани ще са сигурни, че услугата, която използват е сертифицирана. Предвижда се създаване на специален сайт, в който гражданите ще могат да сравняват и избират най-добрия пенсионен продукт според собствените си нужди. Регламентът ще даде възможност на потребителите на PEPP да сменят доставчиците си на всеки 5 години. От EIOPA ще изготвят и годишни надзорни доклади за състоянието на всеки един от пенсионните продукти.

„Решенията за създаване на общ пенсионен личен продукт изискват хоризонт от 30 – 40 години. Надявам се дискусиите да имат добавена стойност и да се създаде унифициран пенсионен продукт за ЕС, който да предлага държавна гаранция, но да има и лична инициатива“, отбеляза вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков също подкрепи въвеждането на PEPP. „Създаването на още един продукт, който ще допълва доходите на лицата след пенсионирането, заслужава да намери своята подкрепа. Осигуряването на възможност за избор сред различни доставчици -  застрахователи, кредитни институции, инвестиционни посредници и други, ще засили позитивната конкуренция между тях и ще позволи на всеки гражданин да открие и да използва продукта, който в най-голяма степен отговаря на неговите предпочитания и потребности“, обясни Петков.

Доц. Станислав Димитров от ВУЗФ, който бе и един от основните лектори и модератори на конференцията, уточни, че в момента само 5% от българите в активна възраст имат лични пенсионни вноски. „Очакванията на ЕК са следващите 5 години са за 325 доставчици на PEPP, поясни Димитров.

Предстои домакините от ВУЗФ да изготвят заключения и изводи от конференцията, които ще бъдат добавени към рамката на Регламента за PEPP. Тя предстои да бъде внесена за обсъждане в Европейския парламент през юни.

 

Коментари: 0