Одобрението на ваксината на AstraZeneca се чака до дни

Това би довело до отхлабване на мерките в Обединеното кралство, заяви министърът на кабинета Майкъл Гоув

Одобрението на ваксината на AstraZeneca се чака до дни

Снимка: Pixabay

5108 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

До броени дни се очаква ваксината, разработена от AstraZeneca и Оксфордския университет, да бъде одобрена и пусната в експлоатация, пише CNBC. В неделя правителствени служители във Великобритания заявиха, че Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти ще одобри ваксината още във вторник. А регулаторът от своя страна заяви, че се нуждае от повече време, за да даде правилна оценка на данните като посочи, че са му необходими няколко дни.

Ваксини срещу коронавирус

„Одобрението на ваксината може да ускори премахването на строгите мерки в Обединеното кралство, които бяха наложени с цел ограничаване на заразата“, заяви министърът на кабинета Майкъл Гоув.

Здравните власти в страната са категорични, че ваксината на AstraZeneca ще ускори програмата за имунизация, след като тя се разработва във Великобритания.

„Освен бързия достъп до нея, тя ще е и много по-евтина от другите ваксини и не е необходимо да се съхранява при свръхниска температура“, поясняват здравните власти, като добавят, че „събитията от последните дни с ваксината на Pfizer ясно показват, че температурните изисквания създават проблеми“.

Паскал Сориот, който е главен изпълнителен директор на AstraZeneca, заяви, че резултатите на Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти ще покажат над 90% ефективност на ваксината. „Смятам, че сме измислили печелившата формула, която след две дози да ни отведе до желаните резултати“, казва той.

Сориот добавя, че ваксината на AstraZeneca ще бъде ефективна и срещу новия щам на коронавируса, като в момента се провеждат тестове, за да докажат това твърдение.

Подкрепи Economic.bg