Добивът на Bitcoin изисква 3 пъти повече енергия, отколкото извличане на злато или мед

Използваната енергия за добив на Bitcoin се очаква да се утрои тази година

Добивът на Bitcoin изисква 3 пъти повече енергия, отколкото извличане на злато или мед

Снимка: Pixabay

Добивът на Bitcoin изисква повече енергия, отколкото добивът на метали като мед и злато, според публикация в Nature Sustainability, пише "Форчън".

Добивът на най-популярната криптовалута, както изтъква докладът, често наричана "новото злато", изисква около три пъти повече енергия на щатски долар, отколкото е необходима за добива на злато, установило проучването.

Изследователите в Института за наука и образование на Оуклидж в Охайо също така сравняват консумацията на енергия, необходима за добива на други криптовалути, и се установява, че обикновено разходите са по-високи от тези за вадене на злато от мина. Алуминиевият добив обаче изисква значително по-голяма енергия от всички други метали и криптовалути, сравнени в изследването.

Добивната индустрия и добивът на криптовалути изискват огромно разнообразие от умения и инструменти.

Добивът на криптовалути е процес, при който "миньорът" пакетира блок от транзакции в блок-верига (блокчейн) - нещо като счетоводна книга за транзакциите.

Работата изисква мощни компютри, сървъри и охладителни устройства, като всички те добавят към нарастващите разходи за енергия. В някои държави разходите за енергия правят покупката на Bitcoin толкова скъпа, колкото и минното дело.

Използваната енергия за добив на Bitcoin се очаква да се утрои тази година, а ако това стане, консумацията на енергия, необходима за това, ще надмине тази на всички страни в света.

Тенденцията доведе до това някои общини да повишат цените на енергията за операции по добив на криптовалути.
Коментари: 0