Доклад нареди най-добрите държави в туризма

Основен акцент на доклада са държавите, способни да извлекат устойчиви икономически и социални облаги чрез туризма

Доклад нареди най-добрите държави в туризма

Тазгодишният доклад на Световният икономически форум класира 141 държави, като основният акцент е върху начина, по който страните са способни да извлекат устойчиви икономически и социални облаги през туристическия си сектор, пише сайтът skift.com.

Световният икономически форум прави анализ за конкурентоспособността на икономиките по света в областта на туризма на всеки две години.

Докладът обославя области, в които ориентираните към туризма икономики могат да се справят по-добре в адаптацията си към промяната на глобалните тенденции, както и сегментите на разрастващия се пазар.

За първи път, откакто се провежда класацията, Испания оглавява класирането. Традиционно силните туристически дестинации като Франция, Германия, САЩ, Великобритания, Швейцария, Австралия, Италия, Япония и Канада допълват челната десетка.

България, за която туристическия сектор основен за икономиката, не присъства в челната десетка по отношение на нито една категория.

В класирането по поставянето на туризма като най-главен приоритет от страна на различните държави на първо място е Малта, следвана от Мавриций и Кипър. Четвърта е Сингапур, а след нея се нареждат Исландия и Испания. В първите 10 по този параметър влизат още Доминиканската република, Сейшелските острови, Естония и Барбадос.

Първа по опазване на естествената среда за туризъм е Швейцария. След нея се нареждат Ирландия, Финландия, Люксембург, Норвегия, Сейшелските острови, Унгария, Аржентина, Швеция и Нова Зеландия.

Няколко европейски държави водят класацията по разчитане най-много на културните си ресурси, за да развият туристическата си индустрия. Това са Испания, Франция и Италия. След това се нареждат Китай, Германия, Япония, Великобритания, Бразилия, Австралия и Индия.

Коментари: 0