Доклад: През 2040 г. по-голямата част от месото няма да е от животни
Индустрията на животновъдството се възприема от мнозина като ненужно зло, констатира документът

© ECONOMIC.BG / Pixabay
~ 2 мин.
По-голямата част от месото, което хората ядат през 2040 г., няма да идва от заклани животни, според доклад, който прогнозира, че 60% ще бъде или отглеждано изкуствено, или заменено с растителни продукти, които изглеждат и приличат на месо.
Докладът на световната консултантска агенция AT Kearney, на базата на експертни интервюта, изтъква тежкото въздействие на конвенционалното производство на месо върху околната среда и опасенията на хората за хуманното отношение към животните при промишлено земеделие, пише "Гардиън".
„Индустрията на животновъдството се възприема от мнозина като ненужно зло“, се казва в доклада. "С предимствата на новите заместители като веганско месо и култивираното месо пред традиционно произведеното месо, е само въпрос на време, преди алтернативите да придобият значителен пазарен дял."
Традиционната месна индустрия отглежда милиарди животни и надхвърля 1 милиард долара на година. Обаче огромните въздействия върху околната среда са очевидни в последните научни изследвания, от емисиите, причиняващи кризата с климата на дивите местообитания, унищожени земеделските земи, до замърсяването на реките и океаните.
Компании като Beyond Meat, Impossible Foods и Just Foods, които използват растителни съставки, за да създадат заместители на месото в бургери, бъркани яйца и други продукти, нарастват бързо. AT Kearney прогнозира, че 1 млрд. долара са инвестирани в такива вегетариански продукти, включително от компаниите, които доминират на традиционния пазар на месо. Beyond Meat набра $ 240 млн., когато стана публична през май и нейните акции са нараснали повече от два пъти.
Докладът на световната консултантска агенция AT Kearney, на базата на експертни интервюта, изтъква тежкото въздействие на конвенционалното производство на месо върху околната среда и опасенията на хората за хуманното отношение към животните при промишлено земеделие, пише "Гардиън".
„Индустрията на животновъдството се възприема от мнозина като ненужно зло“, се казва в доклада. "С предимствата на новите заместители като веганско месо и култивираното месо пред традиционно произведеното месо, е само въпрос на време, преди алтернативите да придобият значителен пазарен дял."
Традиционната месна индустрия отглежда милиарди животни и надхвърля 1 милиард долара на година. Обаче огромните въздействия върху околната среда са очевидни в последните научни изследвания, от емисиите, причиняващи кризата с климата на дивите местообитания, унищожени земеделските земи, до замърсяването на реките и океаните.
Компании като Beyond Meat, Impossible Foods и Just Foods, които използват растителни съставки, за да създадат заместители на месото в бургери, бъркани яйца и други продукти, нарастват бързо. AT Kearney прогнозира, че 1 млрд. долара са инвестирани в такива вегетариански продукти, включително от компаниите, които доминират на традиционния пазар на месо. Beyond Meat набра $ 240 млн., когато стана публична през май и нейните акции са нараснали повече от два пъти.
Други компании работят върху отглеждането на месни клетки в култури, за да произвеждат истинско месо, без да е необходимо да отглеждат и убиват животни. Досега такива продукти не са достигнали до потребителите, но AT Kearney прогнозира, че култивираното месо ще доминира в дългосрочен план, защото възпроизвежда вкуса и усещането за конвенционално месо по-близо от алтернативите на растителна основа.