Доклад: През 2040 г. по-голямата част от месото няма да е от животни

Индустрията на животновъдството се възприема от мнозина като ненужно зло, констатира документът

Доклад: През 2040 г. по-голямата част от месото няма да е от животни

Снимка: Pixabay

По-голямата част от месото, което хората ядат през 2040 г., няма да идва от заклани животни, според доклад, който прогнозира, че 60% ще бъде или отглеждано изкуствено, или заменено с растителни продукти, които изглеждат и приличат на месо.

Докладът на световната консултантска агенция AT Kearney, на базата на експертни интервюта, изтъква тежкото въздействие на конвенционалното производство на месо върху околната среда и опасенията на хората за хуманното отношение към животните при промишлено земеделие, пише "Гардиън".

„Индустрията на животновъдството се възприема от мнозина като ненужно зло“, се казва в доклада. "С предимствата на новите заместители като веганско месо и култивираното месо пред традиционно произведеното месо, е само въпрос на време, преди алтернативите да придобият значителен пазарен дял."

Традиционната месна индустрия отглежда милиарди животни и надхвърля 1 милиард долара на година. Обаче огромните въздействия върху околната среда са очевидни в последните научни изследвания, от емисиите, причиняващи кризата с климата на дивите местообитания, унищожени земеделските земи, до замърсяването на реките и океаните.

Компании като Beyond Meat, Impossible Foods и Just Foods, които използват растителни съставки, за да създадат заместители на месото в бургери, бъркани яйца и други продукти, нарастват бързо. AT Kearney прогнозира, че 1 млрд. долара са инвестирани в такива вегетариански продукти, включително от компаниите, които доминират на традиционния пазар на месо. Beyond Meat набра $ 240 млн., когато стана публична през май и нейните акции са нараснали повече от два пъти.

Други компании работят върху отглеждането на месни клетки в култури, за да произвеждат истинско месо, без да е необходимо да отглеждат и убиват животни. Досега такива продукти не са достигнали до потребителите, но AT Kearney прогнозира, че култивираното месо ще доминира в дългосрочен план, защото възпроизвежда вкуса и усещането за конвенционално месо по-близо от алтернативите на растителна основа.
Коментари: 0