Доларът и основните метали със спад

Петролът се върна към растеж след данните за запасите

Доларът и основните метали със спад

Най-голямото събитие от изминалия ден от САЩ безспорно бе интервюто с американския финансов министър Стив Мнучин. В своето изявление Мнучин не коментира налагането на такси върху вносните стоки, което се разглежда като бича политика за долара.

Финансовият министър говори с по-различен тон по отношение на Китай в сравнение с реториката по време на президентската кампания. Той заяви, че е провел добри разговори с китайски представители и не бърза да окачестви страната като валутен манипулатор.

Доларът загуби позиции спрямо повечето валути по време на вчерашната търговия. Доларовият индекс, който измерва представянето на щатската валута, отстъпи с 0.17 на сто до 101.05 пункта.

Британският паунд продължава да показва стабилно представяне, движейки се над 100- дневната плъзгаща се средна. Британската валута се търгува на нива около 1.2550 като сериозна съпротива се явява нивото около 1.2700.

Липсата на новини около предстоящите избори във Франция, както и добрите данни за германския БВП подкрепиха еврото. Брутният вътрешен продукт на Германия е нараснал с 0.4% на месечна база, потвърждавайки предварителните прогнози на икономистите. Единната валута завърши деня с повишение до 1.0585.

Понижение в доходността по облигациите

Доходността по американските облигации се понижи поради очакванията на пазарните участници, свързани с потенциалната фискална политика на Тръмп. В същото време доходността по 10-годишните италиански облигации се покачи с 3 базисни пункта, достигайки 2.225%.

Златото поскъпна до 3-месечен връх

Златото нарасна, достигайки 15- седмичен връх, след като стана ясно че Федералния резерв вероятно няма да повиши лихвите през март. Благородният метал поскъпна със 17.50 долара или 1.42% до 1250.75. Среброто нарасна с 0.23% до 18.18 долара за тройунция.

Медта бе сред най-слабо представилите се индустриални метали, след като поевтиня с над три на сто до 265 долара.

Петролът поскъпна по време на търговията вчера след данните за петролните запаси в САЩ. За седмицата до 18 февруари запасите отчитат понижение с 0.6 млн. барела. Очакванията на анализатори бяха за ръст с 2.3 млн. барела. В резултат черното злато скочи с 1.6% до 54.45 долара за барел. Сорт Брент се покачи със 71 цента, достигайки 56.54 долара.

Понижение за пазарите в Европа

Фондовите пазари в САЩ показаха смесено представяне, след като технологичния индекс  Nasdaq отчете спад от 0.4 на сто до 5 836 пункта. В същото време  S&P 500 и Dow Jones завършиха търговията с ръст като Dow Jones затвори на ново рекордно ниво.

На другия полюс бяха пазарите в Европа. Водещите индекси се оцветиха в червено. Германският Dax отстъпи с 0.42% до 11 948. Най-силно представяне имаше френския  CAC 40, който се повиши леко с 0.09%.

Коментари: 0