Доналд Тръмп: Франция „гори” заради Парижкото споразумение за климата

Президентът на САЩ отново намери начин да атакува глобалната договорка

Доналд Тръмп: Франция „гори” заради Парижкото споразумение за климата

Снимка: БТА

Американският президент Доналд Тръмп смята, че случващото се социално недоволство във Франция през последните седмици е резултат от Парижкото споразумение за климата, от което той извади Съединените щати миналата година. Мнението си държавният глава сподели в интервю за Fox News в четвъртък. 

„Парижката спогодба не работи особено добре за Париж. Заради това цялата страна гори”, коментира Тръмп. 

С думите си американският президент за пореден път намира начин как да атакува споразумението, чиято цел е да ангажира държавите по света да работят за намаляването на въглеродните емисии. 

Движението, станало известно като „жълти жилетки”, беляза последните седмици във Франция, където някои описват ситуацията в дните на протести като близка до гражданска война. Хиляди хора излизат всеки уикенд по улиците, за да изразят недоволството си от редица социални проблеми в страната, а действията на няколко пъти ескалираха, стигайки се до сблъсъци с полицията, вандализъм, а в крайна сметка и до отнемането на човешки животи. 

Протестите стартираха покрай решението на властта да увеличи цените на горивата. Една от причините за поскъпването на горивата е въвеждането на екологична такса за отделяните парникови емисии.

Коментари: 0