YouTube е заличил над 58 млн. клипа за едно тримесечие

Платформата се бори с проблемното съдържание

YouTube е заличил над 58 млн. клипа за едно тримесечие

Снимка: Pixabay

Видео платформата YouTube е изтрила над 58 млн. видеа и 224 млн. коментара през третото тримесечие заради нарушения на нейните политики, съобщиха в четвъртък от компанията-майка Alphabet. Действията са опит за потушаване на проблемите със съдържанието, пише Business Insider. 

Правителствата по света разкритикуваха остро не само YouTube, но и останалите социални платформи, включително Facebook, че позволяват разпространението на вредно съдържание. Става дума за публикации, съдържащи например послания на омраза или подбуждащи към екстремизъм и дори тероризъм. Така се поде кампания за прочистване на интернет пространството, като сайтовете бяха задължени да следят по-стриктно какво се качва на тях и съответно да премахват проблемните постове. 

Европейският съюз (ЕС) дори заплаши със солени глоби, ако платформите не премахват екстремистки публикации в рамките на едва час след полученото известие за такива. 

В резултат на обществената активизация YouTube тази година започна да публикува отчети за действията си в борбата със зловредното съдържание на всеки три месеца. От сегашния доклад става ясно, че по-голямата част от премахнатото през третото тримесечие съдържание е спам. 

За бързата идентификация на спам постове, екстремистко съдържание и голота YouTube си служи с автоматизирани инструменти за тяхното откриване. 

Коментари: 0