Дончев: 5 млрд. лв. ще струва нова жп линия между София и Видин

Шансовете за правителство с мандат на Реформаторите са скромни

Дончев: 5 млрд. лв. ще струва нова жп линия между София и Видин

Снимка: Economic.bg

„България изкара почти 2 десетилетия без сериозни инвестиции в жп инфраструктурата. Трябва да се действа. Проблемът е, че и в този сектор са необходими десетки милиарди. Само изграждането на нормално трасе между София и Видин ще струва 5 млрд. лв.“ Това заяви пред БНТ вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

„След влизането на България в ЕС са инвестирани милиарди левове в разлчини сектори. Проблемите в тях в голяма степен са решени. Трябва да мислим и действаме умно. Ако разпределим правилно инвестициите, ще може да се решат проблемите и в други сектори. Не искам да навлизам в анализ на икономическите събития в страната през последните 25 години. Реално държавата започна да се модернизира в края на миналия и началото на този век“, каза още той.

Щом се появяват инвеститори за АЕЦ „Белене“, проектът е икономически витален. Всеки инвеститор си е направил сметката. Засега обаче не се е появил инвеститор, който да разчита само на българския пазар. Нашите условия са ясни. Този прокет трябва да бъде реализиран без държавна инвестиция и на пазарна основа, разкри Дончев.

Вицепремиерът говори и за евентуално правителство с мандат на Реформаторския блок в рамките на този парламент. 

„Шансовете за съставяне на правителство с Реформаторския блок са скромни. Ние не сме получавали конкретно предложение от колегите от РБ. Детайлен коментар може да бъде направен, когато има предложение от тяхна страна. Когато говорим за подкрепата за кабинета, трябва да се коментира и персонален състав. Ние не сме чули техните виждания кой ще отговаря за всеки от секторите и най-вече кой ще отговаря за кабинета“, обясни той.

„Не си представям ГЕРБ да предложат министър-председател. Във властта се влиза през парадния вход. Получил си мнозинство, съставяш правителство и носиш отговорност. Не искам да говоря за проценти. Нека чуем предложенията и идеите на колегите. Отнасяме сериозно към амбицията им и не можем да кажем „не“ в аванс. Аз бих бил по-песимистичен от 20-те процента шанс, които дава Цветан Цветанов. Нека да изчакаме и да чуем РБ“, повтори вицепремиерът.

Коментари: 0