Дончев: Говоренето на президента Радев пречи на инвеститорите

„Всеки коментар би могъл да навреди”, категоричен е вицепремиерът

Дончев: Говоренето на президента Радев пречи на инвеститорите
1544 ~ 2 мин. четене

Коментарите на президента Румен Радев по темата за евентуалния завод на Volkswagen в България пречат на инвеститорите. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по bTV по повод вчерашното изказване на президента, че специално за завода на Volkswagen той е поканил германския президент.

„Считам публичните коментари по темата за изключително вредни. Ако искате да бъда още по-откровен, ей така се гонят инвеститори, с коментари в аванс”, каза той.

На въпрос дали президентът Румен Радев гони инвеститори с коментарите си, Дончев каза, че многото шум по темата вреди и не иска да персонализира. „Всеки коментар би могъл да навреди”, категоричен е вицепремиерът.

По думите му по-много теми и позициите по тях не веднъж са стиковани с президента, но тук публичното говорене със сигурност пречи. „Всички участници, обикновено когато се изясняват ангажиментите и ролята на държавата при една такава сериозна инвестиция, поемат ангажимент, в някои от случаите подписват декларация за конфиденциалност. Става дума за огромни корпорации, става дума за големи пари, за големи инвестиции, които понякога са милиарди”, каза той.

„Има държави, които отпаднаха от надпреварата за този инвестиционен проект, защото имаше много приказки и изказвания”, добави Дончев.

Коментар срещу думите на Радев вчера дойде и от президента (2012-2017) Росен Плевнелиев, който е създателят автомобилния клъстер у нас. Той определи твърдението на президента Радев като "манипулативно" и "некоректно". Според Плевнелиев преговорите с най-големия производител на коли в света се водят повече от година, но не на държавно, а на експертно ниво. Страната ни вече е на финала на сделката - решението се чакало до дни, дори часове. „Президентът Радев няма нищо общо, това е истината. И е по-добре оттук нататък да стои настрани, защото неговото изказване е и дълбоко контрапродуктивно.

Инвеститорът каза много ясно: "Не политизирайте, защото това ще попречи, а няма да помогне." Ако наистина се случи нещо лошо, не дай си Боже, ще трябва да насочим прожекторите именно към този, който очевидно не е разбрал как се водят преговори със стратегически инвеститори”, каза Плевнелиев.

Коментари: 0