Дончев: Времето за голям автомобилен завод в България е дошло

Страната ни все още не е официално уведомена, че е отпаднала от конкурса за завод на Volkswagen

Дончев: Времето за голям автомобилен завод в България е дошло

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Времето на България за отваряне на голям завод за производство на автомобили вече е дошло. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на Нова телевизия. 

На въпрос какво още се чака, за да се признае, че сме загубили битката за завода на Volkswagen, вицепремиерът заяви: „Факт е че Volkswagen ще произвежда автомобили в Турция. За мен е отворен въпрос дали все пак няма да има някакво производство в България, но ако не е Volkswagen, ще е друг“. Той допълни, че все още няма официално писмо или уведомление от Volkswagen, че България е отпаднала като инвестиционна дестинация.

„Темата с голяма инвестиция за производство на автомобили изобщо не е затворена. В България има над 200 фабрики, които произвеждат автомобилни компоненти. Тази концентрация на фактори ще доведе рано или късно до голяма инвестиция в производството на автомобили в България“, обясни Дончев.

„Добре е да се включим в този бизнес, защото едно е да произвеждаш отделни компоненти, друго е цели автомобили. Въпрос на репотация и самочувствие е“, каза още Томислав Дончев. 

Той още веднъж подчерта, че държавата е направила всичко възможно, за да привлече германския автомобилен гигант. „Единственото, което ни е ограничавало, са самите лимити в ЕС. Директната помощ от страна на държавата си има лимит и той е определен от страна на европейското законодателство, свързано с държавните помощи. Ние, за разлика от други, не можем да обещаем, че ще купуваме автомобилите, защото автомобил се купува след процедура на Закона за обществените поръчки. И даже един автомобил не може да бъде обещан, защото си има поръчки“, обясни още той.

Вицепремиерът заяви, че преговорите с германския концерн са били огромен урок за всички.

Коментари: 0