Франция налива още милиарди в закъсняващата 7 години АЕЦ Flamanville

Третият реактор на ядрената централа трябваше да струва €3.3 млрд., но вече се оценява на €12.4 млрд.

Франция налива още милиарди в закъсняващата 7 години АЕЦ Flamanville

Снимката е илюстративна

Снимка: Pixabay

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева
Разходите на френската комунална компания Electricite de France SA (EDF), която е мажоритарна държавна собственост, за изграждането на третия ядрен реактор в централата Flamanville в Западна Франция, ще се увеличат с 14%, съобщава Bloomberg. Така общата сума ще скочи до 12.4 млрд. евро, добавяйки допълнителен натиск върху финансовото състояние на енергийния гигант.

Това е поредното увеличение на разходите за изграждането на допълнителната мощност, чието строителство започна през 2007 г. с прогнозна цена от 3.3 млрд. евро. Причината за новото оскъпяване и съответно за новото удължаване на срока за изграждане този път е дефект в заварките на един от тръбопроводите.

Поредната държавна финансова инжекция от 1.5 млрд. евро няма да промени факта, че стоежът изостава от предвидения график със 7 години. В сряда EDF заяви, че атомната централа няма да бъде пусната в експлоатация до края на 2022 г.

От енергийното дружество са предпочели употребата на дистанционно управлявани роботи, предназначени за провеждане на операции с висока точност в тръбопроводите, показали дефект.

Новият неуспех във Flamanville идва в критичен момент, защото EDF се стреми да продаде шест подобни реактора в Индия. Компанията се конкурира с руски, китайски и американски строители, които работят и на други пазари като Саудитска Арабия, например.

Многократните неуспехи принудиха EDF да продаде активи и значително да намали проектите за възобновяема енергия, за да ограничи дълга си, трупащ се бързо през последните години. Ядрената енергия може да осигурява нисковъглеродно производство на електроенергия денонощно, но увеличаващите се разходи затрудняват проектите.

Управляващите във Франция поискаха от EDF до средата на 2021 г. да изгради ядрени централи, чиято електроенергия да се предлага на конкурентни цени, за да замени някои от 58-те си реактора, чийто жизнен цикъл приключва скоро. Освен това на френското правителство му е трудно да одобрява нови ядрени проекти преди да е завършена централата Flamanville, предвид ескалацията на цената и срока за изграждане.

Забавянето на проекта поставя под риск енергийната система на Франция, особено ако зимата се окаже по-студена, пише Bloomberg. Правителството принуждава EDF да затвори два стари реактора по 900 MW по протежение на германската граница през следващата година, а също така иска въглищните мощности да се намалят с 3 GW през 2022 г.

За да намали риска от прекъсвания на захранването, правителството заяви, че може да остави в експлоатация две въглищни централи на EDF в Западна Франция. Те ще работят за ограничен брой часове до 2022 г.
Коментари: 0