Дончев: Технологичната революция ще разтърси пазара на труда

Вицепремиерът призова бизнеса и образователните институции за екзотични решения на проблемите в образованието

Дончев: Технологичната революция ще разтърси пазара на труда

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

Технологичната революция ще разтърси пазара на труда. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на националната конференция „Образование и труд – локални проблеми, глобални решения“, организирана от списание „Икономика“, вестник „24 часа“, Kmeta.bg и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

„Технологичната революция ще разтърси пазара на труда, и то до 10 г. Предначертан път няма. Рецептата не е и в прилагането на чуждия опит. Прогнозата ми е, че класическото разделение на висшето образование, магистратура, докторантура, ще бъде неадекватно, ще се премине към по-гъвкави форми на подготовка и образование. Миграцията от една професия в друга, за да си конкурентен, ще е важна”, каза вицепремиерът.

Дигитализацията на учебния процес и съдържанието е много важа. Човек, който няма дигитални умения, скоро ще бъде маргинал в абсолютния смисъл на думата“, смята Томислав Дончев.

Той призова и бизнеса, и образователните институции да не се страхуват да говорят за проблемите в образованието, да следват глобалните тенденции, които предлагат екзотично решения.

По думите на Дончев бъдещето през последните години идва много бързо. „Когато увеличиш скоростта, обърнеш внимание как теренът се свива, скоростта започва да те притеснява. Отмина времето на спокойния ход на технологичната еволюция. Сега можем да предполагаме само какъв ще е светът след 10 г. – роботизация, изкуствен интелект, нови източници на енергия, никой не може да знае какво следва. Колко професии щели да изчезнат? Готвим ли се, адаптираме ли сферата на образованието?“, каза Дончев.
Коментари: 0