Захариева: Консулската ни служба е с капацитета си отпреди 28 години

Външният ни министър подчерта, че ако преди е имало недостиг на квалифицирани кадри, то сега не стигат всякакви

Захариева: Консулската ни служба е с капацитета си отпреди 28 години

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

Автор: Цветан Петров
Консулската служба на България е с човешки и технологичен капацитет, какъвто е бил преди 27-28 години. Това бяха част от аргументите на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева защо е наложителна промяна в работата на външнополитическите структури на България за намиране на работна ръка. Изказването си тя направи по време на Националната конференция „Образование и труд - локални проблеми, глобални решения“, организирана от списание „Икономика“, вестник „24 часа“, Kmeta.bg и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

„Преди година и половина две проблемът беше за квалифицирана работна ръка, сега е за каквато и да било работна ръка. Солидаризирам се вицепремиера Томислав Дончев, че трябва да бъдем открити, да показваме и обсъждаме проблемите ни, за да ги решим“, каза Захариева.

Тя подчерта, че външното министерство полага усилия да се намали срокът за издаване на дългосрочни работни визи. „В момента този срок е от 20 до 40 дни, което е изключително много, особено за наемане на сезонен работник“, коментира външният министър.

Захариева подчерта, че в Министерски съвет е внесено предложение този срок да се съкрати на 10 дни и че в момента текат междуведомствени съгласувания.

Според първия ни дипломат различните организации в България трябва да продължават да правят кампании, показващи добри примери за успешна реализация на хора, завърнали се от чужбина в страната. Захариева подчерта, че ресорното ѝ министерство е готово да оказва всякакво съдействие на такива кампании.

„Друг начин, по който можете да помагате за случването на нещата, е когато има нередности, да подавате сигнали, търсете ме, за да подобряваме нашите услуги“, каза външният ни министър и добави, че в момента в се обсъжда, ако на даден чужденец се позволи да дойде да работи в България, то и останалите членове на семейството му да могат да дойдат да работят тук.
Коментари: 0