Dow Jones на червена територия за четвърти пореден ден след спад от 200 пункта

Един от акцентите в четвъртък беше решението на Европейската централна банка да не променя основния си лихвен процент

Dow Jones на червена територия за четвърти пореден ден след спад от 200 пункта
Един от акцентите в четвъртък беше решението на Европейската централна банка да не променя основния си лихвен процент и да понижи прогнозата си за икономически растеж за 2019 г. до 1.1% от 1.7% през декември.  ЕЦБ обяви нов кръг от стимули за банките в региона, като по този начин увеличи тревогите за световната икономика. През септември ще стартира нова поредица от целеви операции по дългосрочно рефинансиране - веднъж на тримесечие, и ще приключат през март 2021 г. 

В края на деня най-търгуваната валутна двойка записа спад от 1% до 1.1194. Информацията изпрати индустриалния индекс Dow Jones на червена територия за четвърти пореден ден след спад от 200 пункта или 0.80% до 25 473. Водещ губещ беше Caterpillar. Широкият S&P 500 също се раздели с 0.80% до 2 748 пункта. Загубите за технологичния NASDAQ бяха най-големи – 1.10 на сто до 7 421 пункта.  Опасенията за забавяне на глобалния икономически растеж идват след изявлението на Централната банка на Канада за нараснала несигурност около увеличенията на лихвите, след сигналите на Фед за забавяне на ръста им, както и след минималното нарастване на БВП на Австралия с едва 0.2 на сто. Въпреки това американските пазари продължават да имат силен ръст за годината – за S&P 500 и Nasdaq той е от над 10%, докато при Dow е от над 9%. В Европа вчерашният ден също завърши със загуби след новините от ЕЦБ. Немският бенчмарк DAX се раздели с 0.60 на сто до 11 517, а британският FTSE – s 0.53%  до 7 157 пункта. За френския САС понижението беше от 0.40% или близо 21 пункта до 5 267 пункта.

Nonfarm Payrolls – САЩ 

Седмицата ще завърши с втория за 2019 година отчет за новооткритите работни места в неселскостопанския сектор на САЩ. Информацията ще бъде публикувана в 15:30 часа българско време, като прогнозите са американската икономика да добави 180 000 нови работни места.

GBP/JPY – 8-часова 

През последните два месеца валутната двойка се движи възходящо, като последното понижение изпрати котировките до 50-периодната средна. Стохастик „кръжи“ около 20-те пункта и очакваме неуспешен пробив, който да даде възможност за вход в дълга позиция на по-изгодна цена.

XAU/USD – Дневна 

След сериозното поевтиняване на ценния метал в началото на месеца през последните няколко дни имаме задържане на котировките почти без промяна около 1 285 долара за тройунция. Стохастик е около 10 пункта и очакваме скорошно поскъпване. Смятаме, че следва ново поскъпване, но по-предпазливите инвеститори покупката биха могли да изчакат за покупка изкачване на стойностите над 1 300 долара. 

Nikkei 225– Дневна 

Японският индекс се движи в рамките на възходящ канал и за кратко в началото на месеца котировките се изкачиха над 200-дневната средна, но скоро след това я пробиха. Очакваме понижението да продължи до достигане на долната граница на канала, откъдето да последва нов ръст първоначално до психологическите 22 000 пункта.
Коментари: 0