ДП „Пристанищна инфраструктура“ внедри две нови електронни системи

Едната е за мониторинг в Черно море, а другата – за следене на документооборот

ДП „Пристанищна инфраструктура“ внедри две нови електронни системи
1564 ~ 2 мин. четене
Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) внедри две нови електронни системи, подпомагащи управлението на дейността на дружеството. Едната е за мониторинг в реално време в Черно море, а другата представлява Единен морски портал за електронен документооборот.

Двете системи бяха представени по време на осемнадесетата конференция по електронно управление, провела се на 11 май 2017 г. В нея взеха участие представители на водещи световни и български компании в областта на информационните и комуникационни технологии.

По време на форума бяха представени и приоритетите за развитие на електронното управление в България, предизвикателствата пред електронизацията на централната и общинските администрации и е-управлението през погледа на местните власти.

Директорът на Дирекция "Стратегическо развитие, пристанищни услуги и екология“ в ДППИ Александър Александров представи функционирането на информационната система за мониторинг на Черно море, реализирана на базата на модерен ГИС софтуер, разположен на мощен хардуер. Системата е уникална по рода си за България. Тя позволява събирането на данни в реално време от голям брой източници, включително и от европейската програма „Коперник“. Чрез нея се интегрират и обработват данни от сензори за автоматично измерване на параметрите на морската вода и атмосферния въздух. Данните, събирани и обработвани от системата, са достъпни тук.

Директорът на СПД „Ръководство на корабния трафик – Черно море“ в ДППИ Златко Кузманов разясни концепцията „Maritime single window“ (MSW).  Системата за обслужване на "едно гише“ позволява стандартизирана информация и документи да се подават електронно, а не на хартиен носител в една единствена входяща точка.

С въвеждането на Единния морски портал за документооборот се ускори приемането и обработката на кораби и товари в пристанищата на ЕС и се повиши конкурентоспособността на морския транспорт като цяло. Принципът на обслужване на "едно гише“ вече е въведен и във всички български пристанища по река Дунав. Емблематичният за ИТ бранша у нас форум „Големите промени в е-управлението“ се проведе за 18-ти пореден път.
Подкрепи Economic.bg