ДПС ще подкрепи вота на недоверие срещу кабинета

Според Движението за права и свободи трябва да има оставка на цялото правителство

ДПС ще подкрепи вота на недоверие срещу кабинета

Снимка: БНТ/Стопкадър

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Движението за права и свободи (ДПС) ще подкрепи вота на недоверие срещу кабинета, който ще се проведе в началото на следващата седмица. Това обяви пред БНТ депутатът от партията Ерджан Ебатин, като той обясни, че това е принципна  последователна позиция на ДПС.

За да мине внесеният в сряда от БСП вот на недоверие обаче трябват и гласовете на „Воля“, която засега не е коментирала казуса. Днес ще има коалиционен съвет, на който ГЕРБ и „Патриотите“ ще решават как да се излезе от политическата криза, в която се намира в момента страната.

„ДПС никога не може да има свои министри в кабинета на Борисов. Как е допустимо, как може да се мисли, самата партия ГЕРБ никога не би допуснала най-важните министри в кабинета да бъдат на ДПС“, каза Ерджан Ебатин, коментирайки мотивите, с които беше поискана оставката на трима министри – Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов.

Припомняме, че мотивите, с които областните координатори са поискали от Борсов да махне тримата министри, са именно спекулациите, че те са поставени по искане на депутата от ДПС Делян Пеевски.

„Ако си спомняте, още в началото, с формирането на този кабинет, ДПС започна да говори за неговия демонтаж. Тогава Горанов също беше министър на финансите. От самото начало говорим, че това е една неконструктивна формула, която е на грешна основа. Измъкването през опита да се разграничат от ДПС не знам доколко ще изиграе роля. Процесите, които диктуват едно такова действие, идват от улицата, от емоция“, смята депутатът. Той напомни, че ДПС винаги е гласувало против този кабинет на предишните вотове на недоверие.

По думите му през годините движението е подкрепяло действията на кабинета, свързани единствено с евроатлантическата ориентация и с европейската политика на България.

Според него процесите в държавата и протестите, както и очаквания на обществото, са свързани с оставката на цялото правителство.

Коментари: 0