Петролът тръгна надолу въпреки сделката на ОПЕК+

Инвеститорите изтеглят печалбите, натрупани при търговията в сряда

Петролът тръгна надолу въпреки сделката на ОПЕК+

Снимка: Pixabay

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Цените на петрола се успокоиха днес, след като ОПЕК+ постигна съгласие да намали рекордното ограничаване на доставките от август. Спадът беше ограничен и от надеждата за по-бързо повишаване на търсенето в САЩ след голямо намаление на запасите от нефт в страната, пише Reuters.

Сорт Брент падна с 0.6% до 43.52 долара за барел, а американският лек суров петрол (WTI) падна с 0.8%, до 40.88 долара за барел. Фючърсите нараснаха с 2% вчера, подкрепени от спада при запасите в САЩ.

Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) и техните съюзници, известни като ОПЕК+, се споразумяха в сряда да редуцират намалението на производството на петрол от август, след като световната икономика бавно се възстановява от пандемията от коронавирус.

ОПЕК+ е с намалена продукцията от май - с 9.7 млн. барела на ден, или 10% от глобалното предлагане. От август обаче съкращенията официално ще намалеят до 7.7 млн. барела до декември.

„Някои инвеститори изтеглиха печалбите си след решението на ОПЕК+, но по-голямото търсене на суровината в САЩ осигури известна подкрепа“, каза Казухико Сайто, главен анализатор в Fujitomi Co.

Данните от Администрацията за енергийна информация показват, че американските запаси паднаха със 7.5 милиона барела миналата седмица, свивайки се много повече от очакваните 2.1 млн. барела.

Въпреки официалното споразумение в ОПЕК+, министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман заяви, че намалението на производството през август и септември ще достигне около 8.1-8.3 млн. барела, което е повече от новото уговорено число. Това е така, защото страните от обединението, които произвеждаха повече от определената им квота по-рано тази година, биха компенсирали чрез допълнителни съкращения през август-септември, каза министърът.

Очаква се цените на петрола да се задържат в малък диапазон, тъй като по-голямото предлагане от страните от ОПЕК+ вероятно ще бъде погълнато от възстановеното търсене, заяви Цутому Косуге, президент на изследователската фирма за стокови изследвания Marketedge Co.

„Очаквам, че Брент ще се придържа към тесния диапазон мжду 40.50 и 46.50 долара за барел през следващия месец или близка“, каза той и добави, че нарастващото напрежение между Китай и Съединените щати може да промени настроенията на пазара.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео пое нов курс към Китай в сряда, като заяви, че САЩ ще наложат визови ограничения за китайски фирми като Huawei Technologies, които той обвинява, че улеснява нарушаването на правата на човека.

Коментари: 0