Щатските индекси се покачиха след напредъка по разработването на ваксина

Акциите на Moderna поскъпнаха с 6.9%

Щатските индекси се покачиха след напредъка по разработването на ваксина

Снимка: БТА

Американските фондови пазари записаха нов ден на ръстове, подкрепени от напредъка в разработването на ваксина срещу коронавируса.

Потенциалната ваксина на био-технологичната компания Moderna за предотвратяване на COVID-19 е произвела „здрав“ имунен отговор или неутрализиращи антитела при всички 45 пациенти в ранния етап на тестването върху хора, сочат данните, публикувани в New England Journal of Medicine. Акциите на Moderna поскъпнаха с 6.9%, отбелязва дневният бюлетин на ЕЛАНА Трейдинг.


Часове преди края на сесията Федералният резерв на САЩ представи оценката си от своята "Бежова книга" за американската икономика. Централната банка заяви, че американският бизнес засилва своята активност в началото на юли, след като САЩ облекчиха блокировките, въведени заради пандемията от коронавирус.

В резултат индустриалният Dow Jones успя да добави над 220 пункта към стойността си, докато широкият S&P500 и технологичният NASDAQ напреднаха със съответно 0.91% и 0.59%. Впечатление отново направи колебливото представяне на гигантите в технологичния сектор, докато междувременно представителите на банковия записаха много силни резултати.

Акценти днес                                                  

Основен лихвен процент – ЕЦБ

Акцентът за седмицата ще падне върху решението на Европейската централна банка дали да промени нивото на основния си лихвен процент. То ще бъде обявено в четвъртък в 14:45 часа българско време, като очакванията на анализаторите са банката да запази лихвената ставка непроменена от текущото ниво от 0.00%. Ще бъде публикуван и доклад на ЕЦБ, в който се очаква банката да изложи вижданията си върху икономическата обстановка в Еврозоната, с оглед повишените рискове от драстично понижение на икономическия ръст.

Инструмент на фокус - Twitter Inc.

В края на месец юни акцията на Twitter проби възходящия си тренд, а началото на юли, цената тества и потвърди пробива. За момента котировките се задържат на нивото на 200-дневната експоненциална средна, но при първа индикация за колебания на пазарните настроения, очакваме цената да поеме в низходяща посока. При вход в къса позиция, първа цел ще бъде достигане до локалното дъно при $27.50.

AUD/NZD

 В синхрон с възходящото движение на фондовите пазари, AUD/NZD успя доста бързо да се отдалечи от дъната, достигнати през месец март. Валутната двойка успя безпроблемно да пробие 200-дневната ЕМА, като след отскачане от нея, в момента цената се намира във възходяща вълна. Очакваме ръстът да продължи до достигане на нов локален максимум около цена 1,08. 

Oil UK

През последните 6 седмици, британският сорт петрол изпитва силно затруднение да премине съпротивата, която се е формирала около цена от $44 за барел. Индикаторът CCI изглежда започва низходящо движение на границата с прекупен пазар, което ни кара да смятаме, че все още липсва достатъчно силен покупателен интерес, за да бъде пробита съпротивата.

NASDAQ-100

Въпреки рязката и силна корекция от началото на седмицата, технологичният индекс продължава да се намира в границите на възходящия си тренд и все още далеч от тест на нива на подкрепа. Възможно е да станем свидетели на втори опит за покоряване на психологическите 11 000 пункта, като при неуспех е много вероятно цената да доближи границата от 10 000.

Коментари: 0