Другото лице на Covid-19

Пандемията понижи на глобалните парникови емисии с 4.6%, показва проучване от юли 2020 г.

Другото лице на Covid-19

Снимка: БТА

708 ~ 2 мин. четене

Да се върнем няколко месеца по-назад – в първите дни на януари 2020 г. Пътешествениците се подготвяха за поредната година, в която ще обикалят света, ще видят нови места, ще посетят Олимпийските игри в Токио, ще се качат на круизен кораб. Но докато правеха планове за новия сезон, природозащитниците не спираха да предупреждават за пагубния ефект върху природата, който нанасят тълпите с туристи ежемесечно.

Докато някои все пак решиха да предприемат по-устойчиви пътувания, то други въобще не се замислиха и направиха плановете си, както обикновено. Междувременно обаче се появи новината за нов опасен вирус, който върлува в китайския град Ухан. Непрекъснато се появяваше нова информация за инфекцията. Зараза, която не беше позната на човечеството и бързо се превърна в световна пандемия, която блокира целия свят.

Държавите затвориха границите си. Летните Олимпийски игри бяха отложени, круизните кораби останаха на пристанищата, а самолетите бяха заземени. Развлекателните паркове опустяха, а едни от най-предпочитаните туристически дестинации в цял свят се превърнаха в „призрачни градове“.

След първите няколко седмици на пълна блокада на фона на всички негативни новини, започна да се забелязва нещо позитивно – синьото небе се виждаше по-ясно от всякога. Не може да се даде еднозначен отговор на въпроса дали пандемията е оказала благоприятен ефект на околната среда вследствие на зануления туристически трафик, но определено промяна се забелязва, пише CNN.

Според новаторско проучване на изследователи от Университета на Куинсланд Австралия и Университета в Сидни през май 2018 г. около 8% от парниковите емисии, които се образуват в световен мащаб се дължат на туристите. От проучването става ясно, че обикновено въглеродният отпечатък идва от страни с високи доходи и добре развити икономики.

Проучването също така установи, че бързото нарастване на туристическото търсене „ефективно изпреварва“ технологичните подобрения, които индустрията прави за намаляване на своя въглероден отпечатък. „Прогнозираме, че поради високата си въглеродна интензивност и продължаващия растеж туризмът ще увеличава „своя дял“ в образуването на емисиите на парникови газове в света“, казват изготвилите анализа.

През 2018 г. обаче никой не си и представяше, че само след две години светът ще се изправи пред едно от най-големите предизвикателства в историята. Наложената карантина и спирането на въздушния трафик са помогнали за намаляването на глобалните парникови емисии с 4.6%, според проучване на Университета в Сидни от юли 2020 г. Това е най-големият спад в историята.

„Ние преживяваме най-тежкия икономически шок от Голямата депресия, докато в същото време сме преживели най-големия спад в емисиите на парникови газове от началото на изгарянето на изкопаеми горива“, казва Арунима Малик от Бизнес училището на Университета в Сидни и един от авторите на изследването.

Подкрепи Economic.bg