Google и Apple опростяват системата за Covid известия

Технологията им има за цел да предупреди хората чрез смартфоните им, когато влязат в контакт с човек, заразен от коронавируса

Google и Apple опростяват системата за Covid известия

Снимка: Unspalsh

464 ~ 1 мин. четене

Американските технологични гиганти Google и Apple Inc, обявиха нова система, която ще позволи на органите на общественото здравеопазване да използват смартфони, за да помогнат при проследяването на контактите. Тази нова система ще помогне на здравните органи при извършването на проследяване на контактите, без да се налага да създават приложение.

Технологията, пусната за първи път през април на софтуера на Apple на iOS и системата на Google за Android, има за цел да предупреди хората чрез смартфоните им, когато влязат в контакт с човек, заразен от коронавируса.

Apple направи актуализациите достъпни за своите  iPhone  и  iPad  с  пускането на  iOS 13.7, а Google заяви, че ще направи новата система достъпна за устройства с Android 6.0 или по-нова версия с актуализация по-късно този месец.

Иновацията, наречена Exposure Notifications Express, ще даде възможност на органите на общественото здравеопазване да използват програмата на компанията, без да създават свои собствени приложения, а хората, които се регистрират за услугата, няма да имат нужда да изтеглят отделно самостоятелно приложение, за да използват системата.

След това и двете технологични фирми ще използват файла, за да създадат системи, които собствениците на телефони могат да прилагат, за да определят дали са били близо до някой, който е имал положителен тест за новия коронавирус.

Apple и Google подчертаха, че програмата защитава поверителността на потребителите.

Подкрепи Economic.bg