Dundee продължава да позлатява резултатите си в България

В мината „Ада тепе“ е постигнат нов рекорд, а в „Челопеч“ е планирана мащабна програма за удължаване на живота

Dundee продължава да позлатява резултатите си в България

Снимка: Pixabay

Антония Симова Автор: Антония Симова

Канадската Dundee Precious Metals започва силно годината в България, като в мината „Ада тепе“ за поредно тримесечие са регистрирани рекордни стойности в добива на злато. Компанията описа постигнатите обеми за периода януари-март като „впечатляващи резултати, малко над очакванията“.

Първото тримесечие беше стабилно начало на годината“, коментира Дейвид Рей, президент и главен изпълнителен директор на Dundee Precious Metals.

За първите три месеца на годината в „Ада тепе“ производството на злато достига 33 400 унции, а в „Челопеч“ – 36 900 унции и 3.6 хил. тона мед. Добитата мед е по-малко от прогнозираната и е с почти една четвърт под тази от първото тримесечие на 2020 г. Dundee обяснява това с „по-ниските класове мед, както и по-ниските резултати от оползотворяване на мед и злато с определени рудни смеси“.

Производството на злато в „Челопеч“ също изостава леко от съпоставимия период през 2020 г. – с около 14%. Въпреки това както „Ада тепе“, така и „Челопеч“ са напът да постигнат поставените цели за 2021 г. към края на март.

DPM обяви и удължаване на живота на мината и актуализира нагоре прогнозата за минерални ресурси и минерални резервати за рудника „Челопеч“. В сравнение с предишната оценка на минералния резерв компанията очаква с 10% повече ресурси от находището. Доказаните и вероятни запаси от минерали от 1.7 млн. унции злато и 172 хил. тона мед поддържат оптимизиран живот на мината, който се простира до 2029 г., както и тригодишната перспектива на компанията за „Челопеч“.

„DPM продължава да се съсредоточава върху удължаването на живота на мините в „Челопеч“ чрез своите програми за проучване в рудници и изоставени полета с обширна програма, планирана за 2021 г., която включва 44 000 метра сондажи в рудника и 38 000 метра сондажи върху потенциални цели на изоставени полета“, посочва в отчета канадската компания.

Коментари: 0