Два американски миноносеца навлязоха в Черно море

Това се случва в рамките на планирана операция по сигурността

Два американски миноносеца навлязоха в Черно море
Американският есминец „Рос“ е преминал Босфора и е навлязъл в Черно море, а няколко часа по-късно го е последвал и ескадреният миноносец „Карни“. Това предаде ТАСС, позовавайки се на Шести американски флот.

Според официалната информацията целта на двата американска кораба е  свързана с провеждането на морски операции по сигурността. Навлизането им в Черно море е в рамките на графика на военноморските или на САЩ по поддържането на регионалната стабилност и съвместимостта със съюзниците и партньорите от НАТО. 

За послено два американски бойни кораби са се намирали в Черно море едновременно по време на американско-украинските учения Sea Breeze през в юли 2017 г.

„Решението да изпратим едновременно два кораба в Черно море беше взето по-рано, а не като реакция на каквото и да било“, увери командирът на разрушителя „Карни“ вицеадмирал Кристофър Грейди. 

Той добави, че Черноморският регион е от стратегическо значение за мира и стабилността. Продължаващото присъствие на ВМС на САЩ в там „демонстрира нашия ангажимент към регионалната стабилност, сигурността на морската навигация на нашите партньори в Черноморския регион и колективната защита на нашите съюзници от НАТО“, посочи Грейди.

Той обясни, че по своя характер корабите са мобилни и гъвкави сили и ВМС са способни по уникален начин да предоставят надеждни сили за защита на нашите интереси по целия свят“, коментира още Герйди. 
Коментари: 0