Двама българи са част от екипа, работил за изстрелването на ракетата на SpaceX

Kико Дончев и Орлин Велев са малко над 30 и на 25 години

Двама българи са част от екипа, работил за изстрелването на ракетата на SpaceX

Снимка: NASA

2765 ~ 1 мин. четене

Вчера Космическата компания на Илон Мъск – SpaceX, успя да изстреля двама астронавти към Международната космическа станция, записвайки официално името си в историята на космонавтиката, ставайки първата частна организация, извела хора в откритото пространство.

Оказва се, че двама българи са част от екипа, работил за успешното изстрелване на ракетата на SpaceX в Космоса, съобщава „Нова телевизия“.

Кико Дончев е директор по наземните операции при подготовката за изстрелване на капсулата Драгън. Той е част от компанията на американския милиардер Илън Мъск от 10 години. Роден в България, но от малък живее в САЩ, където завърша университета в Мичиган.

25-годишният Орлин Велев работи по структурната стабилност на корабите на SpaceX. Той е част от компанията вече 3 години, доктор е по компютърни науки. Баща му - Орлин Велев е известен професор в университета в Северна Каролина. Той коментира, че синът му няма право на интервюта, но двамата се чули след успешното изстрелване на ракетата на SpaceX.

Космическият кораб се скачи успешно на МКС днес. По време на 19-часовия полет до МКС астронавтите са имали осемчасов сън. В 04:45 ч. централно гринуичко време Центърът за управление на полети ги събуди и в 08:27 започна процесът на скачване със станцията.

Коментари: 0