Джонсън ще направи покупката на имот по-скъпа за чужденците

Консервативната партия иска да въведе данък от 3% за нерезиденти при покупка на имот

Джонсън ще направи покупката на имот по-скъпа за чужденците

Снимка: БТА

Чуждестранните купувачи, които искат да притежават имот в Англия, ще трябва да платят повече от британците, ако управляващата Консервативна партия остане на власт след общите избори през декември.

Партията разкри намерението си да въведе 3% такса за граждани, които не са данъчни резиденти (т.е. не плащат данъци в страната). Мярката е част от предложение да се охлади жилищния пазар във Великобритания.

Обявявайки политиката, консерваторите цитираха проучване на университета в Йорк, според което повече от 1 от всеки 10 жилища в Лондон са били закупени от нерезиденти от 2014 до 2016 г.

„Това добавя значително към търсенето и ограничава предлагането, надува цените на жилищата и затруднява хората във Великобритания, които искат да си купят имоти“, заявиха от партията.

Като пример, купувачите в чужбина ще трябва да вложат допълнителни 50 000 британски лири (64 400 долара), за да си позволят средната цена на къщата в лондонския квартал Нотинг Хил, където в момента средната цена е над 1,6 милиона британски лири, според уебсайта Zoopla, посочва CNBC.

Данъкът, известен като гербово мито, вече съществува за покупки на имоти. По-високите нива на гербовата такса обикновено се прилагат при покупки на втори дом и при покупка с цел под наем. За тези такси се предвижда увеличение с 1%.

Консервативната партия, която в момента се радва на значителна преднина в проучванията преди вота, твърди, че ще помогне на хората за достъпа до жилища, като премахне чуждестранната конкуренция на пазара на имоти.

Консерваторите изчисляват, че това ще засегне 70 000 покупки годишно.

Компаниите и физическите лица ще бъдат засегнати, но таксата се отнася само за имоти в Англия, а не за по-широката Обединеното кралство.

Основната опозиционна лейбъристка партия предприе различно решение. Тя обяви в платформата си, че иска да строи 150 000 нови жилища годишно, като 100 000 ще станат обществени жилища, а останалите 50 000 ще бъдат на „наистина достъпни“ цени.

Либералдемократите пък, които имат малък шанс да спечелят власт, заявиха, че ще изградят 300 000 нови жилища годишно в цялата страна.
Коментари: 0