Джонсън ще свика избори до дни, ако парламентът блокира Brexit без сделка

Премиерът заплаши да изгони от партията консерваторите, които подкрепят закон за удължаване на Brexit

Джонсън ще свика избори до дни, ако парламентът блокира Brexit без сделка

Снимка: БТА

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън ще обяви план за свикване на общи избори, ако членовете на Парламента гласуват за блокиране на Brexit без сделка тази седмица, според множество медийни информации.

Камарата на общините предстои да гласува планове за принуждаване на правителството на Обединеното кралство да поиска удължаване на срока за Brexit 31 октомври, за да се избегне излизане от ЕС без сделка.

Въпреки това Джонсън свика за днес следобед спешно заседание на кабинета си за разговори в рамките на Даунинг Стрийт относно свикване на вот през следващия месец, съобщава BBC.

Даунинг стрийт сигнализира, че гласуването на Камарата на общините за Brexit ще се третира като вот на доверие към правителството.

"Утрешното евентуално гласуване е израз на увереност в преговорната позиция на правителството за осигуряване на сделка и ще бъде третирана като такава", заяви говорител на "Даунинг стрийт" пред "Гардиън".

Извънредното заседание идва часове, след като Джонсън заплаши да изгони от партията депутатите-консерватори, които се бунтуват срещу решенията на правителството.

Около дузина консерватори са готови да подкрепят опозиционните депутати при гласуването, целящо да приеме нов законодателен акт, който да принуди правителството да търси удължаване на срока за Brexit, който сега изтича на 31 октомври.
Коментари: 0