Турската икономика изненада приятно

Годишният спад на икономиката е по-малък от очаквания, а тримесечните данни дори показват ръст

Турската икономика изненада приятно

Снимка: БТА

Турската икономика се е свила по-малко от очакваното през второто тримесечие, пише Reuters. Реалният растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) е отрицателен с 1.5% на годишна база, което според експерти означава, че икономиката се отърсва от рецесията, породена от валутната криза миналата година.

Добрите новини се виждат по-ясно, когато се сравни спрямо първото тримесечие на 2019 г. – растежът е 1.2%. Това е второ поредно положително изменение.

До първото полугодие на 2018 г. турската икономика растеше с над 5% всяко тримесечие, но страната загуби подкрепата на САЩ и Европейския съюз – от една страна заради твърдите действия на президента Ердоган срещу политическите му противници, а от – заради намесата му в работата на централната банка и противопоставянето със САЩ в Сирия.

Турската лира се обезцени с около 30% за една година, а инфлацията в един момент достигна 25%. Това срина покупателната способност на населението и оскъпи вноса на страната.

Сегашните данни обаче са по-добри от прогнозите на анализаторите, анкетирани от Reuters. Според тях свиването на годишна база през второто тримесечие трябваше да е 2%, а за цялата 2019 г. растежът да е нулев.

Потреблението през второто тримесечие е било по-голямо от очакваното, а нетният износ, подпомогнат от слабата лира, също е ограничил до известна степен свиването на икономиката.

„Смятаме, че отблъскването от дъното започна от второто тримесечие“, пише Муамер Комуркуоглу, икономист в Is Yatirim. „Но възстановяването засега е крехко и степента му ще се определя от хода на намаляване на лихвите на централната банка и апетита към глобалния риск“, казва той.
След данните турската лира поскъпна леко спрямо долара до 5.80 за брой.

Миналата година валутната криза, породена от дипломатически спор с Вашингтон и съмненията за независимостта на централната банка, сложи край на бума на строителството, подтикнат от евтиния чуждестранен капитал.

Лирата се е обезценила с около 10% от началото на тази година, но успокояването на инфлацията през последните месеци отвори вратата за намаляване на основните лихвите под 20% през юли и започването на паричен цикъл на облекчаване.

Бизнес инвестициите, задържани от високите разходи за заеми и валутната несигурност, намаляват през второто тримесечие и поддържат общия БВП на отрицателна територия. Промишленото производство отслабна значително през юни.

Но други данни предполагат обрат при най-голямата икономика в Близкия изток, въпреки рисковете пред нея, включително търговската война, която може да доведе до глобален спад.

Бизнес проучване на PMI, публикувано отделно в понеделник, показа, че след 17-месечно свиване турската производствена активност намалява скромно през август, което предполага, че фирмите може да са готови за връщане към растеж.
Коментари: 0