Индийската Tata Steel ще прекрати някои операции във Великобритания

400 работни места ще бъдат изгубени

Индийската Tata Steel ще прекрати някои операции във Великобритания

Снимка: Tata Steel Europe

Индийската компания Tata Steel Ltd заяви в понеделник, че ще закрие части от своите основни бизнеси в Обединеното кралство, което може да струва около 400 работни места.

Производителят на стомана предложи да затвори своя завод за производство на електрически стомани Orb Electric Steelels в Южен Уелс, което потенциално засяга до 380 работни места, тъй като „не е в състояние да намери път напред“ за бизнеса, се казва в подадени документи до индийската фондова борса.

Tata обяви за продажба пет от своите основни бизнеси в Европа, тъй като цели да се съсредоточи върху бизнеса си с основни продукти.

Orb е част от един от тези предприятия, Cogent, което произвежда електрически стомани.

„Продължаването на финансирането на значителни загуби на Orb Electric Steel не е устойчиво във време, когато европейската стоманодобивна промишленост е изправена пред значителни предизвикателства“, казва Хенрик Адам, главен изпълнителен директор на европейските операции на Tata Steel.

Компанията не вижда перспективи бизнесът да се върне към рентабилност през следващите години, каза Адам.

Tata Steel заяви, че на компанията ще са необходими повече от 50 милиона паунда (61,39 милиона долара) за модернизиране на завода за производство на стомана за електрически превозни средства.

Unite, най-големият профсъюз на Обединеното кралство, заяви в изявление, че иска уверения, че няма да има задължителни уволнения от Tata Steel, след като производителят на стомана обяви закриването на Orb.

Tata добави, че е сключила сделка за продажба на Cogent Power, друго подразделение на Cogent, на японската компания JFE Shoji Trade Corp.

Компанията също така планира да затвори друг неосновен бизнес - Wolverhampton Engineering Steels Service Center, тъй като не намери купувач. Това може да струва до 26 работни места, казват от компанията.

Новините идват седмици, след като турският военен пенсионен фонд OYAK постигна временно споразумение за купуването на British Steel, която Greybull Capital купи за 1 паунд от Tata Steel преди три години и с това спаси хиляди работни места.

British Steel беше обявена в ликвидация на 22 май, след като Greybull Capital не успя да осигури финансиране за продължаване на операциите на компанията.
Коментари: 0