Джоузеф Стиглиц: Политиката на Тръмп е за свръхбогатите

Според икономиста носител на Нобелова награда президентът на САЩ измества данъчната тежест към бъдещите поколения

Джоузеф Стиглиц: Политиката на Тръмп е за свръхбогатите

Снимка: Wikimedia

2120 ~ 1 мин. четене
Икономическата политика на президента на САЩ Тръмп е замислена за свръхбогатите, заявява в интервю за в. Le Monde американският икономист и носител на Нобелова награда Джоузеф Стиглиц.

Според него доброто състояние на американската икономика не може да се приписва като заслуга на Тръмп. На първо място той се възползва от започналото по времето на Барак Обама възстановяване на икономиката. Освен това той предизвика силно покачване на бюджетния дефицит, увеличавайки държавните разходи и намалявайки данъците, което, естествено, води до краткосрочен растеж.

„Такъв фискален шок във Франция, при който дефицитът скача от 3 на близо 6% от брутния вътрешен продукт, дори нямаше да бъде допуснат по европейските разпоредби“, коментира Стиглиц.

На трето място, борсовите котировки са нараснали толкова много, най-вече защото корпоративният данък силно е намалял, което увеличава стойността на компаниите. Според икономиста, ако се сравни положението в САЩ след избирането на Тръмп с това в други страни от региона, става ясно, че няма нищо изключително. Например, между 2016 и 2017 г. растежът на Канада е бил по-силен от този на САЩ.

Стиглиц предупреждава, че увеличавайки толкова много бюджетния дефицит, Тръмп измества данъчната тежест към бъдещите поколения.
Подкрепи Economic.bg