Основателят на Wikileaks е арестуван в Лондон

Джулиан Асанж вероятно ще бъде екстрадиран в САЩ

Основателят на Wikileaks е арестуван в Лондон

Снимка: БТА

Джулиан Асанж, основателят на портала за анонимно споделяне на секретни документи Wikileaks, е арестуван в Лондон, пише Reuters. Арестът на Асанж заради публикуваните документи, злепоставящи американското правителство, стана възможен, тъй като основателят на Wikileaks бе изгонен от еквадорското посолство в британската столица, в което живя почти седем години.

„Джулиан Асанж, на 47 години, днес, 11 април, четвъртък, беше арестуван от служители на британската полиция при посолството на Еквадор”, гласи полицейският доклад. Органите на реда обясняват, че арестът е станал, след като са били поканени от еквадорския посланик, тъй като еквадорското правителство вече е отказало да предоставя убежище на Асанж.Той най-вероятно ще бъде екстрадиран в САЩ. Американското Министерство на правосъдието е внесло криминални обвинения срещу журналиста и интернет активист, свързани с публикуването на класифицирани документи. Асанж също така е заподозрян от Вашингтон, че е помогнал на Русия да се намеси в изборите за американски президент през 2016 г., качвайки в Wikileaks материали, откраднати от компютрите на Хилари Клинтън и издигналата я за кандидат-президент Демократическа партия.

Асанж се укри в еквадорското посолство в Лондон през юни 2012 г., за да не бъде екстрадиран в Швеция по обвинения за сексуално посегателство. Журналистът настоя, че тези обвинения срещу него са неверни и че шведските власти възнамеряват да го екстрадират в САЩ.
Коментари: 0